≫ 

Brus Vilis ipak demantovao tvrdnje da je prodao svoj lik deepfake tehnologiji: Šta se tu zapravo dešava?

Konfuzija oko cele ove priče naglašava koliko je ova tehnologija nova - i koliko nedostaju jasna pravila kada je ona u pitanju

  • 0
Brus Vilis restoran Foto: Profimedia/Backgrid USA

Prošle nedelje je naširoko objavljeno da je Brus Vilis prodao prava na svoje lice deepfake kompaniji koja se zove Deepcake, čime je postao prva slavna ličnost koja je tako nešto uradila.

Međutim, portparol glumca rekao je za BBC da on nije imao "nikakva partnerstva ili dogovore" sa kompanijom.

A predstavnik Deepcake-a je rekao da samo Villis ima prava na svoje lice.

Deepfake tehnologija koristi veštačku inteligenciju (AI) i tehnologiju mašinskog učenja za kreiranje realističnih video snimaka - često poznatih ličnosti ili političara. Za glumce koji više ne mogu da glume, ova tehnologija ima ogroman potencijal.

Prošle nedelje su mnogi mediji, među kojima i Collider i Daily Mail objavili vest da je postignut dogovor između kompanije Deepcake i Brusa Vilisa.

"Dvostruki dobitnik Emija Brus Vilis i dalje može da se pojavljuje u filmovima nakon što je prodao prava na svoje lice Deepcake-u", pisalo je u brojnim medijima.

Ali izgleda da to nije slučaj.

Ono što je istina je da je deepfake Brus Vilis korišćen za kreiranje reklame za Megafon, rusku telekomunikacionu kompaniju, prošle godine.

Tehnologiju koja se koristi u reklami kreirala je kompanija Deepcake, koja sebe opisuje kao AI kompaniju specijalizovanu za deepfake video snimke.

Deepcake kaže za BBC da su blisko sarađivali sa Vilisovim timom na reklami.

"Ono što je definitivno uradio jeste da nam je dao saglasnost (i mnogo materijala) da napravimo njegovog digitalnog blizanca", rekli su.

Kompanija kaže da ima jedinstvenu biblioteku poznatih ličnosti, uticajnih i istorijskih ličnosti visoke rezolucije.

Na svojoj veb stranici, Deepcake promoviše svoj rad pretpostavljenim citatom Vilisa: "Sviđala mi se preciznost mog lika. To je odlična prilika za mene da se vratim u prošlost."

Međutim, Vilisov agent je za BBC rekao: "Molim vas da znate da Brus nema partnerstvo ili ugovor sa ovom kompanijom Deepcake."

U saopštenju kompanije Deepcake, kompanija je rekla da su izveštaji da je kupila prava na lice Brusa Vilisa netačni.

Konfuzija oko cele ove priče naglašava koliko je ova tehnologija nova - i koliko nedostaju jasna pravila kada je ona u pitanju.

Čini se da je zamena pravih ljudi za veštačku inteligenciju rastući trend. Glumac Džejms Erl Džons nedavno se penzionisao, ali njegov glas će nastaviti da se koristi. Respeecher, još jedna firma sa veštačkom inteligencijom, navodno je koristila arhivske materijale i vlasnički algoritam za repliciranje glasa Dart Vejdera, kojem je Džons slavno pozajmljivao glas.

Ovog leta, Dizni je objavio svoj najnoviji spin-of Ratova zvezda, seriju Obi-Wan Kenobi. Produkcija je koristila Respeecher-ovu tehnologiju da reprodukuje Vejderov govor i da ga čak učini mlađim.

Ipak, ova tehnologija je još uvek kontroverzna.

Postoji zabrinutost da bi glumci mogli izgubiti kontrolu nad svojim licima i glasovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA