≫ 

Uhapšen član zloglasne ransomware bande LockBit

Tridesettrogodišnjem Vasiljevu preti maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara

  • 0
Ransomware hakerski napad

Foto: Pixabay

Rusko-kanadski državljanin Mihail Vasiljev uhapšen je u Bredfordu, u kanadskoj pokrajini Ontario, zbog optužbi da je učestvovao u kampanjama LockBit ransomwarea, šireći malver i ucenjujući žrtve.

Ako bude osuđen, tridesettrogodišnjem Vasiljevu preti maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara. Vasiljev se trenutno nalazi u kanadskom pritvoru i čeka ekstradiciju Sjedinjenim Državama.

Kanadska policija dva puta je pretresla njegov dom, najpre u avgustu 2022, a zatim ponovo u oktobru. Tokom prve pretrage pronađeni su skrinšotovi šifrovanih poruka razmenjenih sa korisnikom "LockBitSupp" (veruje se da je skraćenica za "LockBitSupport") i podaci za prijavu koji pripadaju zaposlenima potvrđene žrtve LockBita od januara 2022.

Tokom druge pretrage, policija je u njegovom laptopu pronašla fajl pod nazivom "TARGETLIST" (za koji se veruje da je spisak potencijalnih ili stvarnih žrtava), kao i otvorenu karticu pretraživača na sajtu pod nazivom "LockBit LOGIN".

Vlasti su takođe koristile Vasiljevljeve Bitcoin fondove da ga povežu sa ransomwareom LockBit, prenosi informacija.

LockBit ransomware blokira računare žrtava, držeći njihove podatke kao "taoce" pod pretnjom da će biti objavljeni na mračnom vebu ako se ne izvrši uplata otkupnine. Od kada je otkriven u januaru 2020., LockBit je postao jedan od najaktivnijih ransomwarea na svetu. LockBit je odgovoran za oko 44% svih kampanja ransomwarea do sada ove godine.

LockBit banda zahtevala je najmanje 100 miliona dolara za otkup, a grupa je uspela da izvuče desetine miliona dolara od žrtava.

Ranije ove godine, nekoliko manjih gradova u SAD napadnuto je LockBitom, a sajber kriminalci su zahtevali otkup od 200.000 dolara preteći objavljivanjem ukradenih podataka stanovnika ovih gradova.

"Ovo hapšenje je rezultat više od dve i po godine istrage o grupi LockBit ransomware, koja je nanela štetu žrtvama u Sjedinjenim Državama i širom sveta", rekla je zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA