Menadžer Huaweija uhapšen u Poljskoj zbog špijuniranja

Novi problemi za kinesku kompaniju

  • 11

Poljska Interna bezbednosna agencija optužila je kineskog menadžera koji radi u tehnološkom gigantu Huawei, kao i jednog od njegovih bivših menadžera, za špijunažu protiv Poljske u ime Kine, tvrde mediji u ovoj zemlji.

Poljski agenti pretražili su kancelarije Huaweija, ali i kompanije Orange - u pitanju je vodeći provajder telekomunikacija u Poljskoj, gde je drugi čovek radio - i tom prilikom su zaplenjena dokumenta i elektronski podaci.

Pretraženi su i domovi oba muškarca.

Ovaj razvoj situacije dešava se u trenutku kada SAD vodi tehnološki rat protiv Kine usled zabrane poslovanja Huaweija u Americi, a čini se da se sada sve presipa i u Evropu, najveće strano tržište kompanije.

Pojedine države u Evropi i telekomunikacione kompanije počele su da prate poteze SAD i sada preispituju da li korišćenje Huawei opreme za vitalnu infrastrukturu za mobilne mreže može da ih ostavi ranjivim za špijuniranje kineskih vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Poljska državna televizija, koja je bliska sa vlastima, otkrila je identitet kineskog muškarca kao Weijing W koji je radio u Huaweuiju, a pre toga je bio zaposlen u kineskom konzulatu.

Drugi čovek identifikovan je kao Piotr D, i on je bio visokorangirani zaposleni u Internoj bezbednosnoj agenciji do 2011. godine, gde je bio na poziciji zamenika direktora u odeljenju za informatičku bezbednost.

Izvori tvrde da su oba muškarca izjavili da su nevini i da odbijaju da daju svoje svedočenje.

Ako budu osuđeni, čeka ih 10 godina u zatvoru, a po zakonu, njihova prezimena ne mogu da budu otkrivena pre suđenja.

Huawei je izdao posebno saopštenje iz svog dsedišta u Kini i tvrdi da je svestan situacije i da će je detaljno istražiti.

(Tqelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA