≫ 

Ethereum 16. januara dobija veliki apdejt - evo šta će se sve promeniti za vlasnike i rudare

Ovo je samo prvi apdejt koji nas očekuje ove godine

  • 3
Ethereum Kriptovaluta

Foto: Pixabay.com

Ethereum, treća najveća kritovaluta i jedna od najpopularnijih platformi za decenrtalizovane aplikacije (dApps) dobija nadogradnju 16. januara.

Apdejt se zove Constantinople, i učiniće Ethereum mrežu efikasnijom. Na ovaj način novi apdejt će utabati stazu za ozbiljnije promene koje nas tek čekaju, ali će i trenutno doneti važne novitete za sve rudare na mreži.

Pogledajte šta će se sve desiti dolaskom novog apdejta, i koje sve korake vlasnici Ethereuma moraju da preduzmu.

Odgovor na drugo pitanje je prosrt - nema potrebe da radite bilo šta.

Ako sve prođe kako treba, vaše Ethereum imovnsko stanje će biti isto kao i pre apdejta, bez obzira na to da li je kriptovaluta locirana u privatnom novčaniku ili berzi.

I ne, niko neće dobiti novi coin.

Ethereum node operatori i rudari će morati da apdejtuju svoj softver, a linkove možete pronaći na ovoj adresi.

Foto: Pixabay.com

Treba napomenuti i da je 16. januar približan datum. Apgrejd će se desiti kada block 7,080,000 u Ethereum blockchainu bude izrudaren, a procenjuje se da će se to desiti 16. januara, iako tačno vreme može da varira jer se novi blokovi ne pronalaze uvek za isto vreme.

Otvaranje puta za bržu budućnost

Constantinople se sastoji iz pet Ethereum predloga za poboljšanje - u pitanju su dokumenti koji objašnjavaju nove funkcije ili dodatke u kodu.

Najvažnije se odnosi na to da će tehničke promene učiniti Ethereum efikasnijim, jeftinijim za upotrebu i napraviti prostor za dalja unapređenja.

Ukratko, promene su male, potrebne, ali nisu nešto što će većina primetiti u svakodnevnoj upotrebi.

Prelazak sa PoW na PoS

Foto: Pixabay.com

Dve najveće promene se odnose na smanjenje nagrade za rudarenje Ethereuma i odlaganje takozvane "bombe težine" - u pitanju je mehanizam koji forsira Ethereum da se apgrejduje na potpuno drugačiji mod operisanja nazvan proof-of-stake (PoS).

Ethereum, kao i bitcoin, je blockchain platforma sa proof-of-work mehanizmom konsenzusa. To znači da blokove sa svim transakcijama na mrežama potvrđuju rudari koji koriste moć kompjutera da reše matematičke zagonetke koje vremenom postaju sve kompleksnije.

Zbog svega toga veoma je teško (ali ne i nemoguće) promeniti Ethereum blockchain, ali isto tako, ovaj sistem troši ogromnu količinu energije.

Za razliku od bitcoina, plan Ethereuma jeste da se prebaci na drugi mehanizam konsenzusa. Sa Pos sistemom, više nema rudarenja u tradicionalnom smislu. Umesto toga, vlasnici coina mogu da ih "ulože" kako bi učestvovali u svojevrsnoj lutriji u kojoj pobednici "stvaraju" naredni blok.

A ovaj prelazak nije daleka budućnost, već će se desiti sa apdejtom pod imenom Casper na kom se već uveliko radi i koji bi mogao da se aktivira tokom ove godine.

Ali ovde postoji jedan problem. Ethereum ima nešto što se zove "bomba težine"- U pitanju je tajmer koji progresivno tera rudare da rudare napornije.

Pošto Casper još nije spreman, promene koje sada stižu odložiće aktivaciju ovog mehanizma za 12 meseci.

S obzirom na to dasvi već neko vreme znaju za ovaj tajmer, njegovi efekti su uračunati u profit rudara.

Pa tako ovaj apdejt donosi još jednu promenu - smanjuje nagrade za rudarenje sa 3 ETH na 2 ETH po bloku.

Dakle, posle 16. januara će biti potrebna ista količina vremena da Ethereum rudar izrudari blok, ali će nagrada za to bit ismanjena.

Šta se dešava sa cenom?

Foto: Pixabay.com

Novi apdejt neće promeniti puno toga za Ethereum korisnike, ali hoće za ljude koji ga rudare.

Neki će se prebaciti na druge kriptovalute, ali zbog načina na koji je Ethereum dizajniran, rudarenje će i dalje ostati profitabilno za većinu.

Ipak, jedno pitanje će sigurno postaviti svi: Šta se dešava sa cenom nakon svih ovih promena?

Na ovo je teško dati odgovor. Ethereum je poslednjih godina bio veoma nestavilan, a cena je pala sa velikih 1.400 dolara u januaru 2018. godine na 85 dolara u decembru iste godine. I to se sve desilo bez bilo kakvog apdejta.

Drugim rečima, cena skačei pada kao luda bez ikakvog razloga.

Ipak, postoje razlozi za optimizam jer će smanjenje influksa valute, barem u teoriji, podići cenu - ali najverovatnije će to biti blagi uspon.

A ako ceo apdejt bude prošao bez problema, smanjiće se neizvesnost, što je gotovo uvek dobro za cenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA