≫ 

Evo kako bi Google mogao da izgleda ako EU usvoji kontroverzni zakon o autorskim pravima

EU želi da primora velike kompanije da počnu da plaćaju za linkove koje postavljaju na svojim pretraživačima

  • 0

Google je svetu da mali uvid u to kako će njegova stranica za pretragu izgledati ako proše EU direktiva 11 o zaštiti autorskih prava.

Pod ovom direktivom, agregatori vesti, kao što su Google i Bing, će morati da plaćaju posebne naknade za licence kako bi objavljivali slike i male tekstualne isečke iz članaka.

Evropski parlament stao je iza kontroverzne direktive u septembru 2018. godine, nakon što je ranija verzija odbijena u julu iste godine.

Pod ovom direktivom, EU želi da određene kompanije učini odgovornim za kršenje autorskih prava - drugim rečima, moraju da paze kakav se sadržaj postavlja na njihove platforme. Pritom, ovi agregatori će morati da plaćaju za sav sadržaj koji ide dalje od običnog linka ka određenom članku.

U svom najnovijem apdejtu koji se tiče ovog problema, Google je pokazao kako bi rezultati pretrage mogli da izgledaju ako ova direktiva bude usvojena.

Foto: searchengineland.com

I dok bi licenciranje moglo da bude dobro za kreatore sadržaja, to može da uspe samo ako su velike kompanije voljne da daju taj novac, umesto da samo promene svoj proizvod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA