Amerika je sručila 23 kriminalne optužbe na Huawei - otkrivamo za šta je sve kompanija optužena i kako to može da utiče na nju, ali i ceo svet

Huawei se nalazi u prilično neugodnoj situaciji u kojoj se nikada nije našla nijedna druga tehnološka firma

  • 5

Huawei, drugi najveći proizvođač smartfona na svetu, nalazi se pred 23 kriminalne optužbe koje je podnelo Ministarstvo pravde SAD.

Optužbe se mogu razbiti 13 tački finansijske prevare, kršenje sankcija prema Iranu, pranje novca, i 10 tačaka i optužbi koje se dalje izvode iz tih akcija.

Saradnja sa Iranom i prikrivanje tih radnji

Foto: Tanjug/AP

Pri set kriminalnih optužbi okružuje Huawei finansijsku direktorka Wanzhoua Mengu i malo poznatu podružnicu Skycom.

Meng, koja je ćerka osnivača kompanije, uhapšena je u Kanadi u decmebru i očekuje je izručenje u SAD.

Skycom je navodno Huawei podružnica u Iranu koja je tamo osnovana kako bi poslovala sa ovom zemljom i podrila trgovinske sankcije koje je postavila SAD.

Američka vlada optužuje Huawei da skriva ovu činjenicu lažima, ali i bankovnim i transakcijskim prevarama, a po njoj, na čelu svega toga je Meng.

- Već 2007. godine zaposleni u kompaniji počeli su da na netačan način interpretiraju odnos sa iranskom kompanijiom. Zaposleni u Huaweiju navodno su bankarskim partnerima rekli da je Huawei prodao svoj udeo u kompaniji Skycom. Međutim, to se nije desilo sudeći po optužnici. Huawei je Skycom prodao samom sebi, tvrdi državni tužilac Metju Vitaker.

Od ranije je poznato da je Huawei, zajedno sa kineskim rivalom ZTE, ilegalno poslovao sa Iranom i svoje akcije prilično pažljivo sakrio. Sve je kulminiralo sedmogodišnjom zabranom poslovanja sa kompanijama u SAD, što je u suštini bila smrtna presuda za ovog proizvođača Android smartfona jer je to značilo i zabranu korišćenja Googleovog softvera i Qualcommovih čipova za telefone.

Robot na suđenju

Foto: Tanjug/AP

Druga optužnica protiv Huaweija tiče se krađe poslovnih tajni 2012. godine, ali i prikrivanja tih akcija.

U pitanju nije "nedefinisan" slučaj koji se tiče Huawei teleofna i softvera, poput situacija u kojima su se nalazili Apple i Samsung.

Naprotiv, vlada SAD "napada" specifičan slučaj koji se tiče navodne krađe T-Mobile robota za testiranje teleofna pod imenom Tappy.

U pitanju je vrhunski robot za testiranje telefona, zapravo robotska ruka koja je u stanju da gotovo identično imitira poteze ljudske šake na displeju telefona.

Huawei je želeo da napravi svog robota kako bi testirao telefone pre nego što ih pošalje T-Mobileu i drugim operatorima.

Zbog toga su zaposleniu ovoj kompaniji optuženi da su ukrali deo robota kako bi Huiawei inženjeri u Kini mogli da ga iskopiraju, sudeći po Ministarstvu pravde.

Kada je T-Mobile zapretio tužbom, Huawei je tvrdio da su u pitanju "odbegli glumci" unutar njegove organizacije. Međutim, vlada SAD tvrdi da ima mejlove koji ukazuju na zaveru da se ukradu tajne, kao i da je u pitanju napor cele kompanije, a ne pojedinaca.

Budućnost kompanije u SAD, ali i u drugim zemljama

Foto: Tanjug/AP

Huawei je trenutno drugi najveći proizvođač smartfona na svetu, iza Applea, i odmah ispred Samsunga, a planira da se nađe na prvom mestu do 2020.

Činjenica da ne može da prodaje svoje telefone u SAD, donekle komplikuje ove planove.

Od prvih optužbi na račun kompanije, možda jedan od podjednako važnih poslova pored onog sa mobilnim telefonom i koji se tiče opreme za mreže je takođe na udaru, i to ne samo SAD, već i u Velikoj Britaniji, Australiji, Nemačkoj i Japanu.

SAD od ostalih zemalja traži da se reše Huawei opreme usled sve većih strahova da kineska vlada može da prisluškuje sisteme oko opreme ove kompanije.

Ipak, ovaj pritisak neće dovesti opstanak kompanije u pitanje jer je jeftina i pouzdana oprema i dalje veoma tražena u mnogim zemljama, a prodaja smartfona raste.

Sa druge strane, veliki operatori upozoravaju da ograničenja na Huawei tehnologiju mogu da imaju ozbiljne posledice.

Izvršni direktor operatora Vodafone izjavio je da zabrana korišćenja Huawei mrežene opreme "može da predstavlja veliki problem za ceo telekomunikacioni sektor u Evropi" i značajno odloži aktiviranje 5G mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belfagor

    29. januar 2019 | 14:47

    Amerima smeta konkurencija. Telefoni su odlični.

  • Bart

    29. januar 2019 | 13:36

    Briga me sta radi njihov gazda vazno je da me njihov telefon vec 4 godina sluzi. Osim baterije nisam nisam nista drugo popravljao.

  • 100jko

    29. januar 2019 | 12:39

    Huawei je već za bolji proizvod postao konkurent sa duplo nižom cenom i normalno je da Amerika uključi svoju lažnu mašineriju. Čudi me da ih nisu optižili i da prave hemisko oružje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA