≫ 

Zaradio je milijarde od Facebooka, ali insistira da bi trebalo odmah da ga obrišete

Da li se zaista isplati imati Facebook nalog?

  • 0
WhatsApp Foto: Pixabay.com

Pre oko godinu dana, osnivač WhatsAppa, Brajan Ekton ostravio je kratku poruku na Twitteru u kojoj je ljudima rekao da je vreme da obrišu Facebook (#deletefacebook).

U to vreme, Obrišite Facebook kampanja je bila direktan odgovor na Cambridge Analytica skandal.

Ali Brajan i dalje stoji pri svom stavu posle skoro godinu dana.

Možda ga je Facebook učinio milijarderom, ali on i dalje govori ljudima da ga obrišu.

Ekton je prošle nedelje držao govor na Stenford univerzitetu i tom prilikom je obrazložio svoju odluku da proda WhatsApp Facebooku za 19 milijardi dolara 2014. godine.

Foto: Tanjug/AP

Bivši menadžer WhatsAppa i Facebooka branio je ovaj potez, dok je u isto vreme obrjašnjavao svoje neslaganje sa poslovnim modelom najveće društvene mreže na svetu.

- Postoji određena kultura u Silicijumskoj dolini zbog koje ljudi pitaju da li sam mogao da ne prodam WhatsApp, a odgovor je ne. To je bila potpuno racionalna odluka da uzmem gomilu novca. Imao sam 50 zaposlenih i morao sam da mislim na njih i novac koji će zaraditi od prodaje. Morao sam da mislim na investitore, ali i na svoj udeo u kompaniji. Ta odluka nije zavisila samo od mene, objasnio je.

Ekton je takođe izjacvio da je bio donekle naivan kada je Facebooku prodao WhatsApp, i mislio je da će kompanija nastaviti sa poslom koji su započeli bez petljanja u podatke korisnika.

- Naš poslovni model je bio - za dolar dobijate godinu dana servisa. To nije bio plan za ogromno bogaćenje, ali ako imate milijardu korisnika, svake godine imaćete milijardu dolara. To nije ono što Google i Facebook žele. Oni žele milijarde dolara. To je klasičan kapitalistički motiv i zbog toga imao sve više narušavanja privatnosti ljudi, Voleo bih da je postojao način da se sve to zauzda priča Ekton.

Ekton je 2017. godine napustio Facebook nakon sukoba sa Markom Zakerbergom.

VIDEO: Kako da OBRIŠETE vaš Facebook nalog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA