≫ 

Šta će sada biti sa Facebookom? Posle kontroverzne uredbe o autorskim pravima na Internetu, oglasio se Zakerberg

Zakerberg poziva vladu da reguliše Facebook i Internet zakonom

  • 2

Pošto je Evropski parlament usvojiopreliminarnu uredbu o izmeni pravila o autorskim pravima starim 20 godina, koji će naterati kompanije poput "Gugla" da plate izdavačima i umetnicima za korišćenje onlajn njihovog rada, nekoliko dana kasnije oglasio se i vlasnik i osnovač najveće društvene mreže na svetu - Mark Zakerberg. On je izjavio kako veruje da društvena mreža i Internet treba da budu regulisani zakonom. Za to je potrebno da se vlade i regulatorna tela više uključe u ovu problematiku.

Zakerberg je objasnio da je neophodno izvršiti regulisanje četiri ključne oblasti: štetni sadržaj, integritet izbora, privatnost i prenosivost podataka.

- Svaki dan donosimo odluke o tome šta je štetan govor, šta predstavlja političko oglašavanje i kako sprečiti sofisticirane sajber napade - izjavio je Zakerberg sa Vašington Post i dodao da ako bi trebalo krenuti od nule, onda nije logično da kompanije donose same odluke o ovim pitanjima.

On misli da je bitna uloga vlade i regulatornih kada su u pitanju društvene mreže i Internet.

- Ažuriranjem pravila za Internet možemo da sačuvamo ono što je najbolje - slobodu da se ljudi izraze i da preduzetnici grade nove stvari, a da istovremeno zaštitimo društvo od štete koja prevazilazi sve granice - objašnjava Zakerbrg.

Foto: AP/Tanjug

Vlade bi trebalo da se uključe najviše zbog zaštite prava slobodnih izbora. Vlasnik Facebook-a je već napravio značajne promene oko političkih oglasa.

Tokom izbora za Evropski parlament koji će se odžati u maju, Facebook je već obelodanio odluku da će svi oglašivači u Evropskoj uniji biti podvrgnuti strožijim pravilima, što će zahtevati dokumente koji potvrđuju njihov identitet da ne bi došlo do uplitanja "stranih tela". Svi oglasi koji se odnose na politiku će biti jasno naznačeni, a uključivaće i navođenje onih koji su ih finansirali. Bilo koja reklama koja nije pravilno registrovana će od sredine aprila biti blokirana.

- Odlučivanje o tome da li je oglas politički nije uvek jednostavno. Naši sistemi bi bili učinkovitiji ukoliko bi postojale pravne uredbe koje ih podržavaju i koje preciziraju jasne norme - kaže Zakerbrg i dodaje da bi tako bila jasna verifikacija aktera, jer se onlajn zakoni pre svega odnose na ličnost iz sfere politike, a ne na stranke i politička pitanja. Jasan je u stavu da to mora da se poboljša.

- Neki zakoni se primenjuju samo tokom izbora, a informativne kampanje su neprestane. Važno je i pitanje koliko političke kampanje koriste podatke i targeting (ciljanje) - upozorava Zakerberg.

On je istakao kako bi zakonodavstvo trebalo da se podigne na viši nivo da bi uvek moglo da se ima u vidu kakve su stvarne pretnje i kako bi se postavili standardi za celu industriju.

Za sada Facebook stvara nezavisno telo koje će primati žalbe na rad kompanije i nepristrasno reagovati.

(Telegraf.rs / irishexaminer.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA