Facebook bi zbog muljanja sa ličnim podacima korisnika mogao da popije rekordnu kaznu i 20 godina kontrole rada

Čini se da svi negativni potezi Facebooka ipak neće proći bez kazne

  • 1

Facebook bi uskoro mogao da se složi na 20 godina nadgledanja njegovih pravila o privatnosti i poslovnih praksi od strane vlade SAD.

Istraga koju je sprovela Federalna trgovinska komisija pokušava da utvrdi da li su potezi Facebooka prekršili sporazum sa vladom iz 2011. godine kada je dao obećanje da će podaci korisnika biti privatni.

Pod ovim dogovorom, Facebook se složio da traži odobrenje korisnika pre nego što njihove podatke podeli sa trećim licima. Pritom, tehnološki gigant svake 2 godine mora da radi proveru kompanija sa kojima sarađuje kako bi se postarao da se pravila poštuju.

Istraga nad Facebookom počela je nakon otkrića prošle godine da je konsultantska kompanija iz Velike Britanije, Cambridge Analytica, došla do podataka više od 87 miliona korisnika bez njihovog dopuštenja.

Mark Zakerberg, Fejsbuk, policija, svedocenje, sud, suđenje, Facebook Privacy Scandal Congress Foto: Tanjug/AP

Društvena mreža i vladine agencije su u pregovorima već mesecima kako bi se istraga završila.

Facebook je prošlog meseca objavio da je sa strane sklonio 3 milijarde dolara kako bi pokrio moguće troškove kazne tekuće istrage.

Još nenajavljena kazna Federalne trgovinske komisije, a koja bi po nekim izvorima mogla da dostigne sumu od 5 milijardi dolara, mogla bi da bude najveća izrečena nekoj tehnološkoj kompaniji iz SAD.

Prethodna rekordna izrečena kazna iznosila je 22.5 miliona dolara, i morao je da je plati Google zbog nepoštovanja pravila u vezi sa ličnim podacima korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidra

    14. maj 2019 | 12:41

    Nisam ljubitelj fejsbučenja ali danas kao nikada pre lični podaci i lična privatnost nisu bili ugroženiji. Kamere na sve strane, čipovi u LK, svašta nešta se plaća i završava preko neta a za šta se ostavljaju na nezu lični podaci... Čini mi se da je ovde glavni problem ako bi neko ko nije u talu sa manipulatorima iz Velikoga brata hteo koristit deo tih podataka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA