≫ 

Da li je 5G opasan? Evo šta kažu stručnjaci

Da li postoje razlozi za brigu o našem zdravlju kada 5G postane standard?

  • 4

Korišćenje spektar milimetarskih talasa (mmWave) za veću brzinu interneta je jedna od najvećih prednosti koju donosi 5G - naredna generacija tehnologije mobilnih mreža koja će naslediti 4G LTE.

Međutim, postoji određen strah da ovaj spektar visoke frekvencije može negativno da utiče na naše zdravlje.

U pitanju nije novi strah jer javnost većgodinama ima strah da radijacija radiofrekvencija može da poveća rizik od opasnih kancerogenih tumora.

A kako bi se ova dilema rešila, Asocijacija za hranu i lekove SAD (FDA), koja je odgovorna i za uređaje koji emituju elektromagnetnu radijaciju, je ponudila odgovor na ovo pitanje.

Šta je radiofrekventna radijacija (RF)?

Internet, 5G, Telefon, Smartfon, Android Foto: Pixabay.com

Ova radijacija nije toliko opasna koliko zvuči i predstavlja emisiju energije iz bilo kakvog izvora, što znači da se čak i toplota koju izbacuje naše telo klasifikuje kao radijacija.

RF radijacija je samo još jedno ime za radio talase. A kako FDA tvrdi, RF radijacija je jedan oblik elektromagnetne energije koji se sastoji od talasa električne i magnetne energije koja se kreće kroz prostor.

Da li je RF radijacija bezbedna?

Radijacija koju emituju smartfoni nalazi se na kraju slabe energije unutar elektromagnetnog spektra i zbog toga je mnogo bezbednija od radijacije visoke energije kao što su X zraci i gama zraci.

I dok X zraci i gama zraci odaju jonizujuću radijaciju, što znači da imaju dovoljno energije da jonizuju atom ili molekul i tako oštete DNK ćelije i dovedu do pojave raka, RF radijacija to ne može.

RF radijacija ima dovoljno energije samo da pomera ili vibrira atome u molekulu.

To znači da ona ne može da izaove rak, ali i dalje se sprovode istraživanja koja se bave efektima ove vrste radijacije.

Zanimljivo je i da Internacionalna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije stavlja kafu i proizvode na bazi talka u istu "potencijalno kancerogenu" kategoriju kao i RF radijaciju.

Šta se dešava sa 5G?

5G KINA Foto: Guliver/Miquel Benitez/Getty Images

Nadležne organizacije tvrde da u ovom trenutku "nastavljaju da veruju da su trenutne bezbednosne granice za izloženost energiji radiofrekvencija prihvatljive za zaštitu javnog zdravlja".

Limiti su bazirani na frekvenciji uređaja, a 5G ima drugačiji limit nego ostale tehnologije, a dosadašnja istraživanja ne ukazuju da 5G mWave predstavlja zdravstveni rizik.

Doduše, agencije tvrde i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se napokon došlo do konačnog odgovora o bezbednosti ili opasnosti.

Ako ipak želite da budete oprezni, uvek je moguće smanjiti izloženost RF radijaciji.

Spavajte tako da telefon bude udaljen od kreveta, primera radi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    17. jun 2019 | 09:35

    Sve ste lepo napisali sem opsega frekvencije i emisione snage koja se koristi na repetitorima a to je kljuc cele price.

  • Pedja

    17. jun 2019 | 10:45

    Sve je to lepo, ali strucnjaci su placeni da lepo pricaju, a diskutabilini su i sami strucnjaci i posle izvesnog vremena ce se istrazivanjem strucnjaka docu do saznjanja da je 5G mreza stetna po zdravlje zivih bica !!!!! Do tada ko ziv ko mrtav!!!!

  • milan

    21. jun 2019 | 18:06

    manijaci.... upropastiće nas totalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA