≫ 

Facebook je pogođen kaznom od 5 milijardi dolara, ali ono što će se desiti posle je još važnije

5 milijardi dolara nije mnogo za Facebook, ali druge stvari koje bi bile deo kazne bi mogle da se pokažu kao previše

  • 2

Federalna komisija za trgovinu glasala je da se Facebook kazni sa 5 milijardi dolara kao rezultat duge istrage o kršenjima prava korisnika.

Dogovor, koji tek treba da bude postignut, dolazi nakon istrage u vezi sa kompanijinim praksama koje se tiču ličnih podataka njenih korisnika nakon Cambridge Analytica skandala.

Pet milijardi će ujedno biti i rekordna kazna koja je izrečena nekoj tehnološkoj kompaniji, ali će imati jako malo uticaja na kompaniju koja je u prošlom kvartalu zaradila 15 milijardi dolara.

Uprkos tome, ova odluka ipak može da se ispostavi kao važna, u zavisnosti od drugih stavki koje će biti deo dogovora.

Facebook, Fejsbuk, logo Foto: Tanjug/AP

Raniji izveštaji ukazivali su na to da pojedini članovi komisije žele da izdvoje Marka Zakerberga kao lično odgovornog za akcije Facebooka, ali i na posebne dozvole koje će društvena mreža morati da dobije pre lansiranja novog proizvoda.

I dok još nije jasno da li će nešto od ovoga biti deo finalnog dogovora, takva pravila bi mogla da imaju ozbiljan uticaj na poslovanje Facebooka.

Društvena mreža, koja je nekada poslovala pod sloganom "brzo se kreći i lomi stvari", bi tako mogla da se nađe u situaciji da odlaže svoje projekte u iščekivanj udozvola, ali i da se bavi državnim nadgledanjem svakog poteza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idi begaj

    16. jul 2019 | 13:01

    Sta je sad?Dali ste mu odresene ruke na pocetku,ljudi se primili k'o saucesce da imaju profil pa sad kada masovno prati ceo svet i kada je zaradio novac,vi ga proganjate i kaznjavate?

  • Tiši

    16. jul 2019 | 09:00

    On toliko u dzepu ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA