Poznati antivirus softver imao je ozbiljnu manu zbog koje su sajtovi pratili milione ljudi

Čini se i da softver koj je tu da nas spasi nevolje - može da nas uvali u njih

  • 0
Antivirus, Virus, Kompjuter Foto: Pixabay.com

Kaspersky antivirus softver dotzvoljavao je sajtovima da prate korisnike godinama.

Nemački novinar Ronald Eikenberg otkrio je kako je Kaspersky softver instaliran na laptopu ubacivao JavaScript kod na svaku otvorenu web stranicu na svakom brauzeru koji je testirao.

Još gore, Kaspersky JavaScript sadržao je ID brojeve koje je duplirao na svakoj stranici, a taj broj se menjao na drugim kompjuterima.

- Ovo je veoma loša ideja jer su sajtovi mogli da čitaju Kaspersky ID. Drugim rečima, svaki sajt je mogao da koristi ovaj broj da prati korisnike, izjavio je.

Kompjuterski virus Foto: Profimedia/Wavebreak

Na svu sreću, moguće je onemogućiti ovaj ID tako što ćete otići u podešavanje Kaspersky antivirus programa, otvoriti Additional/Network meni, izabrati Traffic Processing opciju i isključiti opciju Inject script into web traffic to interact with web pages.

Eikenberg je testovima zaključio da je svaki sajt mogao da prati korisnike bez obzira na to koliko često su brisali cookies, a zaštitu nije pružio ni iNcognito mod.

On je obavestio Kaspersky o ovom rpbolemu, a nakon nedelja kompanija je portvrdila postojanje problema koji pogađa njene brojne proizvode kao što su Kaspersky Free Anti-Virus i Kaspersky Total Security i to još od 2015. godine.

Uprkos tome što je umanjivala ozbiljnost problema, Kaspersky je objavio peč koji rešava problem, a ujedno je poslao i obaveštenja korisnicima u kojima ih upozorava na problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA