≫ 

Ovo su kompanije koje hakeri imitiraju kada žele da vam ukradu podatke

Dobro obratite pažnju na mejlove koji dolaze od ovih kompanija

  • 0
Haker Foto: Profimedia

Microsoft je i dalje brend koji hakeri najčešće imitiraju kako bi sproveli phishing napade, ali tu je i nekoliko drugih kompanija kojima pokušavaju da vas namame da ih otkrijete lične podatke ili lozinke.

Odmah iza Microsofta, sajber kriminalci se najradije predstavljaju kao Amazon ili Facebook.

Ipak, Microsoft je glavno ime koje koriste, a broj jedinstvenih malicioznih linokva i mejlova za koje hakeri tvrde da su iz ove kompanije porastao je za 15.5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Microsoft nalozi su očigledna meta s obziom na broj korisnika koji imaju Outlook Hotmail ili Office 365 naloge.

Najčešća vrsta napada je ona koja podrazumeva mejl u kom stoji da korisnik ima određene probleme sa nlaogom i da je potrebno da uz pomoć link au njemu reše problem.

Ovaj link vodi do lažne stranice koja krade uneseni mejl i šifru.

Davor Štefanek, Nikola Kalinić, hakeri Foto ilustracija: Telegraf/ATA Images/Marko Jovanović

Sa druge strane, broj lažnih URL-ova koji napadaju Facebook naloge porastao je za impresivnih 176 odsto za samo godinu dana.

Napadači koji uspeju da se dokopaju nečije Facebook lozinke mogu da ugroze i sve ostale servise na koje su te osobe prijavljene preko naloga ove društvene mreže.

Na meti hakera su PayPal nalozi, iako je broj malicioznih linkova blago opao u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je još jedna prirodna meta za hakere jer je u pitanju brend kojem ljudi veruju, ali i jedna od najkoršćenijih platformi za onlajn plaćanje.

Ovi napadi traže od korisnika da brzo reaguje tvrdeći da postoji problem sa njihovim nalogom jer je neko obavio lažnu kupovinu, a sve što je potrebno da se uradi jeste kliktanje na link i upisivanje ličnih podataka.

Drugi brendovi u koje se hakeri maskiraju su Netflix i Apple.

Ako i vi kojim slučajem dobijete neki mejl slične sadržine, uvek možete da proverite svoj nalog tako što ćete otići na sajt te kompanije i na njemu se ulogovati na svoj nalog kako biste proverili da li je sve u redu , umesto kliktanja na link.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA