≫ 

Zaposleni u Facebooku otkrivaju pakao od života koji moderatori postova imaju

Oni svaki dan gledaju ono najgore što čovečanstvo ima da ponudi

  • 0
Tech Giants-Antitrust Scrutiny Thibault Camus

Zadatak moderisanja postova na Facebooku nastavlja da ostavlja psihološke ožiljke na zaposlenima u kompaniji mesecima nakon pokušaja da se unaprede uslovi za hiljade ljudi koji su angažovani na ovom zadatku.

Grupa trenutnih i bivših zapolsenih po ugovoru koji su godinama radili u centrima za moderaciju u Berlinu svedoči o tome kako su gledali neke od kolega kako postaju "zavisni" od slika i videa koje su moderirali, dok su mnogi od njih čak pravili svoje, još ekstremnije kolekcije.

Po njihovim rečima, veliki broj zaposlenih okrenut je ka ekstremnoj desnici zbog količine govora mržnje i lažnih vesti koje su čitali svaki dan.

Oni opisuju kako ih je posao bukvalno samleo zbog ogromne količine materijala koji su morali da pregledaju, a posebno se izdvajalo nasilje i seksualni sadržaj.

Sve ovo su oni svaki dan morali da gledaju 8 sati dnevno, radeći nedeljom i vikendima za "praktično minimalnu platu".

Fejsbuk, Facebook, Logo Foto: Tanjug/AP

Deo moderacije o kom se najmanje priča, a posebno je pogađao moderatore, odnosi se na razgovore između odraslih i maloletnih osoba koje je algoritam obeležio kao najverovatnije seksualno iskorišćavanje.

- Ovi privatni četovi, od kojih je 90 odsto bilo seksualne prirode su bili jezivi. Imamo bogate bele muškarce iz Evrope koji pišu deci na Filipinima i pokušavaju da dobiju njihove seksualne fotografije za 10 ili 20 dolara, izjavio je jedan od zaposlenih.

Đina, jedna od zaposlenih je izjavila: Mislim da je ovo kršenje ljudskih prava. Ne možete da od nekoga tražite da radi brzo, dobro i gleda osetljiv sadržaj. Stvari koje smo gledali jednostavno nisu u redu.

Mnogi radnici su o ovome pričali pod izmenjenim imenima jer su sa Facebookom potpisali ugovore koji im zabranjuju da dele detalje bilo kome.

- Jednom sam naišao na kolegu koji je tražio da kupio omamljivač na internetu jer je počeo da se oseća uplašeno. Priznao je da je veoma zabrinut kada mora da hoda ulicama noću, ili kada je okružen strancima. Možda je sve to zbog toga što se svakodnevno susrećemo sa govorom mrženje i to počinje da utiče na nas. Normalna osoba može vrlo lako da postane konzervativna i zabrinutija po određenim pitanjima. Mnoštvo sadržaja koji se tiče govora mržnje i koji svakodnevno gledamo su u stvari lažne vesti koje promovišu specifične političke stavove, priseća se Dejv.

Facebook Logo Foto: Pixabay.com

Tehnološki sajt The Verge je u februaru objavio jedan od prvih tekstova koji prati šta se dešava iza zatvorenih vrata zahvaljujući ispovesti jednog od radnik au Facebooku.

Video snimci koji se bave zaverama i druge problematične slike koje zaposleni gledaju svaki dan dovode do toga da počnu da prihvataju stvari koje bi im inače bile potpuno strane.

A sudeći po njegovim rečima, jedan od zaposlenih počeo je da spava sa pištoljem nakon što ga je traumatizovao video ubadanja na društvenoj mreži.

Zbog prevelikog stresa, veliki broj zaposlenih se okreće drogama i alkoholu, i to je pirmetno u brojnim zemljama u kojima Facebook ima radnike.

Ovaj izveštaj je izgleda uspeo da pokrene neke promene. Na početku je bilo traženo da svaki moderator prođe kroz 1.000 postova, što je malo više od jednog na svakih 30 sekundi tokom osmočasovne smene.

Sada je taj limit 500 postova.

Ipak, svi se slažu da neko mora da obavlja ovaj veoma važan posao, ali da je poboljšavanje radnih uslova i pružanje adekvatne pomoći podjednako važna stavka kojom bi Facebook mogao da se ozbiljnije pozabavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA