EU sud doneo odluku o tome u kojim zemljama su naši podaci na Googleu privatni, a u kojim ne

Ako Google bude brisao podatke o vama, to će činiti samo u ovim zemljama

  • 0
Google gugl Foto: Pixabay.com

Google ne mora da primenjuje "pravo na zaborav" globlano, odlučio je Evropski sud za ljudska prava.

Najvažniji evropski sud je posmatrao dva odvojena slučaja u koje je bio uključen kompanijin endžin za pretragu, a sve se vrtelo oko toga da li Google mora da širom sveta ukloni osetljive lične podatke ljudi, ili samo u Evropi, kao i da li odmah automatski mora da briše rezultate pretrage sa osetljivim podacima.

A presuda suda tvrdi da Google mora da se pridržava ovih pravila kada se ona tiču državljana EU, i to u 28 zemalja članica.

To znači da će Google morati da briše podatke samo na onim verzijama njegovog pretraživača koje su vezane za zemlje i građane EU.

Google Plus Foto: Pixabay.com

Ova presuda usledila je nakon ranije odluke o "pravu na zaborav" - koja građanima EU daje pravo da od endžina za pretragu, kao što je Google, traže da uklone sve osetljive informacije o njima, kao što su zločini koje su počinili u prošlosti.

Pritom, Google će takođe morati da pronađe način da obeshrabri internet korisnike da koriste druge verzije njegovog pretraživača kako bi došli do osetljivih podataka.

Google je takođe otkrio da je do sada primio 845.501 zahtev baziran na "pravu za zaborav" u poslednjih 5 godina i na osnovu njih uklonio 45 odsto linkova (od 3.3 miliona navedenih).

Iako je taj sadržaj i dalje onlajn, on ne može biti pronađen na osnovu pretrage nečijeg imena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA