≫ 

Rusija uspešno testirala "Putin-net"

Naš cilj je bio da obezbedimo neprekidnu internet uslugu na ruskoj teritoriji pod bilo kojim okolnostima"

  • 1
Vladimir Putin za kompjuterom Foto: Profimedia/TASS

Rusija je završila seriju testova u okviru provere da li internet usluga te zemlje može da funkcioniše ako se isključi sa svetske mreže, a testiranje je pokazalo da su državne agencije i operateri spremni da efikasno odgovore na pretnje i obezbede da internet i komunikacije efikasno funkcionišu, saopštio je zamenik ministra komunikacija Aleksej Sokolov.

Provera koja je trajala nekoliko dana na specijalno dizajniranim mrežama sprovedena je u skladu sa zakonom o "suverenom internetu" koji je usvojen u novembru, kao odgovor na ono što Rusija naziva "agresivnom prirodom" američke bezbednosne strategije u domenu interneta, prenosi Rojters.

Prema tom zakonu, državne institucije i bezbednosne službe, kao i svi operateri za komunikacije, poruke i elektronsku poštu, moraju da učestvuju u testiranju koje ne utiče na regularne korisnike interneta.

"Naš cilj je bio da obezbedimo neprekidnu internet uslugu na ruskoj teritoriji pod bilo kojim okolnostima", objasnio je Sokolov.

Ministarstvo komunikacija uputiće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu izveštaj o rezultatima testiranja.

Video: Stav mirno dok Putin nišani

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imperija

    24. decembar 2019 | 11:24

    Jos jedan dokaz da je Rusija supersila ogromnih mogucnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA