≫ 

Komšije vam kradu internet? Evo kako da zaštitite svoj Wi-Fi

Ovo su koraci koje bi trebalo da preuzmete da bi i vaši uređaji i podaci bili bezbedni

  • 6

Povezivanje na tuđi kućni Wi-Fi signal su česti, što može prilično da uspori internet vezu. Kada to primetite obično je već kasno, zato je potrebno da se zaštitite pre nego što se neko "zakači" na vašu mrežu.

Ako mislite da je dovoljno samo da postavite pristupnu šifru za Wi-Fi - varate se. Ovo su koraci koje bi trebalo da preuzmete da bi i vaši uređaji i podaci bili bezbedni.

Enkripcija

Svi novi ruteri imaju mogućnost enkripcije, odnosno šifrovanja podataka, ali je ona prema fabričkim podešavanjima obično isključena. Ne koristite WEP enkripciju, jer je prilično slaba i lako se dešifruje. Umesto nje koristite WPA ili WPA2.

Lozinka

Svi ruteri imaju zadate fabričke lozinke za pristup uređaju i podešavanjima, pa tako ako neko zna marku vašeg uređaja lako može da mu pristupi. Zbog toga, obavezno promenite lozinku za pristup uređaju.

Firewall

Firewall predstavlja zaštitu od upada u vašu mrežu. Ako je ta opcija isključena u podešavanjima rutera - uključite je. Pored toga, dobra zaštita je i da na kompjuteru antivirus program koji ima svoj softverski firewall.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    30. decembar 2019 | 08:54

    Oni meni wifi ja njima zenu..

  • Betmen

    1. januar 2020 | 11:49

    Moj stanodavac krao internet od mene. Onda sam mu ja kraduckao cerku. Mnogo lepa osveta dok nas nije uhvatio. Sad sam u drugom stanu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA