≫ 

Spava sa pištoljem ispod jastuka zbog trauma sa "fejsa": Kako društvene mreže utiču na psihu?

Jedan bivši moderator priznao je da spava sa pištoljem pored glave, nakon uznemirujućih prizora sa Facebook-a kojima je bio izložen

  • 0

Moderatori internet sadržaja su osobe zadužene za proveru bilo čega što korisnik Facebooka, YouTubea ili druge društvene mreže želi na njih da postavi. Njihov zadatak je da procene da li je određeni sadržaj u skladu sa pravilima te platforme, a samim tim i da li može biti objavljen.

Zbog velike količine uznemirujućeg sadržaja, moderatori će ubuduće morati pismenim putem da potvrde da su svesni rizika od posttraumatskog stresnog poremećaja koji ovaj posao predstavlja, prenosi BBC.

Tu odluku donela je kompanija Aksentur, koja platformama poput Facebook-a i YouTube-a pruža usluge nadzora sadržaja. Oni će kako od budućih, tako i od sadašnjih moderatora tražiti pismenu saglasnost da su svesni da će pojedini sadržaj koji pregledaju biti uznemirujuć i da to može uticati na njihovo mentalno zdravlje.

Aksentur se odlučio na taj korak nakon što je nekolicina bivših zaposlenih iz Evrope i Severne Amerike tužila Facebook zbog niza mentalnih oboljenja koja trpe kao posledicu sadržaja koji su pregledali.

Ni Facebook ni Google, koji je vlasnik YouTube-a, još nisu izdali saopštenja povodom sadržine pismene saglasnosti, ali obe kompanije ističu da je nužno pružiti psihološku podršku moderatorima. Novi obrazac će moderatore uputiti na telefonsku službu za psihološku podršku i velnes trenera, ali će oni za profesionalnu pomoć i dijagnostikovanje poremećaja morati da se obrate stručnom licu.

Posttraumatski stresni poremećaj je sve učestaliji kod ljudi koji se bave ovim nimalo naivnim poslom. Protekle godine ja, čak, osvanuo izveštaj koji svedoči o moderatoru Facebooka koji zbog pretrpljene traume spava sa pištoljem pored glave.

Video: Kako da OBRIŠETE vaš Facebook nalog

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA