≫ 

15 godina YouTubea: Od slonova i smešnih mačaka do najmoćnije mašine za pravljenje para na internetu

"Ja sam odrasla sa tim. Za mene je YouTube moja televizija. Tako je i sa novijim generacijama"

  • 5
YouTube Logo Foto: Pixabay.com

Divovska video-platforma u februaru slavi petnaesti rođendan. Kako je od mesta za dokone i kreativne YouTube došao do najuticajnije platforme sveta: Nikada više posetilaca, nikada veća zarada i nikada više kritike.

"Dobro, evo nas ispred slonova. Kul stvar o ovim tipovima je što imaju baš baš baš duge surle. I to je kul. To je sve što ima da se kaže".

I to je stvarno bilo sve što je rečeno u prvom videu koji je ikada objavljen na sajtu YouTube. To je 18 sekundi snimka niskog kvaliteta koji pokazuju Džarvida Karima, jednog od osnivača platforme, ispred slonova u zoološkom vrtu San Dijega.

Kada su u februaru 2005. godine osnovali YouTube, Karim i njegovi drugari Čed Harli i Stiv Čen ni u najluđim snovima nisu mogli da sanjaju kuda će to odvesti. Samo godinu dana kasnije su prodali platformu Googleu za 1,65 milijardi dolara, piše DW.

"Bila sam tinejdžerka koja je iz spavaće sobe snimala videe, govoreći o najobičnijim stvarima. Ništa spektakularno", priča Kijo Derer (28), novinarka ekonomske redakcije DW koja je imala YouTube kanal još 2007. godine.

"Tada se još nije radilo o prodaji proizvoda ili reklamama", kaže ona.

Ništa nije kao što je bilo

Do danas je YouTube prešao dug put - od platforme sa kratkim snimcima smešnih mačaka, do drugog najposećenijeg sajta na planeti posle Google tražilice. Sada se samo od reklama godišnje prihoduje 15 milijardi dolara. Uprkos blokadi u Kini i još nekoliko velikih zemalja, YouTube mesečno beleži dve milijarde aktivnih korisnika.

"Veterani YouTubea najviše govore da to nije ono što je bilo. Ranije si mogao biti kreativan ili luckast, a danas platformom dominiraju velike televizijske mreže i muzičke produkcije", kaže Derer.

Nađe se doduše mestašca i za ljude koje YouTube u svom vokabularu naziva "kreatorima", a običan svet "jutjuberima". Najpopularniji na svetu, poput Šveđanina PewDiePie, godišnje zarađuju desetak miliona dolara.

Kako prenosi nemačka agencija dpa, petnaestogodišnja platforma je popularnija nego ikad, ali i na meti više kritika nego ikad.

"U eri lažnih vesti, huškanja i eho-soba na internetu, YouTube je neprestano jabuka razdora", piše dpa.

Borba za pretplatnike

Sve društvene mreže su poslednjih godina na udaru politike sa zahtevom da efikasno uklanjaju objave u kojima se šire propaganda i nasilje.

Kako piše dpa, na YouTube se svakog minuta postavi preko 300 sati video-materijala što kontrolu čini gotovo nemogućom.

"Ali da li to može da bude izgovor za divovski koncern sa godišnjom dobiti od preko 34 milijarde dolara?", pita se agencija.

U tekstu se dodaje da ipak ne bi bilo fer platformu svoditi na sporne sadržaje - veći deo istorije YouTubea obeležen je bezazlenim viralnim snimcima. YouTube je, piše dpa, neiscrpno nalazište svega koje je bespovratno promenilo industriju zabave.

Youtube, logo, Jutjub Foto: Flickr/Rego Korosi

Novinarka DW Kijo Derer nije sigurna da će, posle još petnaest godina YouTubea i drugih platformi, uopšte još ostati mesta za klasičnu televiziju osim eventualno udarnih vesti i sportskih prenosa.

"Ja sam odrasla sa tim. Za mene je YouTube moja televizija. Tako je i sa novijim generacijama", kaže ona.

U žestokom okršaju striming-platformi, YouTube manje polaže na oglase, a sve više na to da privuče pretplatnike koji bi plaćali kako ne bi gledali reklame. Naredne godine će pokazati može li YouTube tako da spase svoj ogromni kolač od napada Netflixa i drugih takmaca.

(Telegraf.rs/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    16. februar 2020 | 10:03

    Bilo je lepse pre youtuba i interneta.😢😢

  • Boki

    16. februar 2020 | 10:23

    You Tube obožavam... Toliko se toga korisnog može naći, pre svega naučnog programa. Moj pogled na svet i na život se promenio zahvaljući ljudima koji svoj rad i znanje ovde prikaziju.

  • SRLE

    16. februar 2020 | 11:08

    MOJ KANAL🤗🤗🤗😀😃😎😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA