Microsoft srušio mrežu "zombija": Zaraženi računari pokazuju 4 problema, možda je i vaš među njima

Cilj softvera je slanje nepoželjne pošte, prikupljanje informacija o aktivnostima na zaraženom računaru i brisanje podataka bez odobrenja vlasnika

  • 0
Haker, bot Foto: Pixabay

Američki tehnološki gigant Microsoft je saopštio da su njeni zaposleni deo tima koji je demontirao međunarodnu mrežu zombi botova.

Zlonamerna mreža po imenu Necrus zarazila je devet miliona računara na Internetu. Odgovorna je za više krivičnih dela među kojima su prevare, krađa podataka i slanje lažnih farmaceutskih mejlova.

Sajber kriminalci koriste botnet kako bi daljinski kontrolisali kompjutere povezane Internetom i na njima instaliraju zlonamerni program. Cilj softvera je slanje nepoželjne pošte, prikupljanje informacija o aktivnostima na zaraženom računaru i brisanje podataka bez odobrenja vlasnika.

Potpredsednik Microsofta zadužen za bezbednost i poverenje korisnika Tom Bart kaže da je uklanjanje Necrusa rezultat osmogodišnjeg rada stručnjaka iz 35 zemalja sveta. Bart dodaje da kriminalci koji stoje iza ove mreže više neće koristiti ključne elemente njene infrastrukture za izvršavanje napada.

Šta je botnet?

Reč je o mrežama uređaja na iInternetu koje pokreću automatizovane zadatke. Sajber kriminalci ih koriste za slanje zlonamernog softvera - malvera koji pruža daljinski pristup računaru. Kada se softver instalira, kriminalci koriste informacije sa uređaja, napadaju zaraženi računar ili šalju neželjenu poštu.

Zaraženi uređaj koji se koristi za širenje nepoželjne pošte ili zlonamernog softvera naziva se - zombi.

Borba protiv Necrusa

Mreža je prvi put počela sa aktivnostima 2012. godine. Veruje se da je devet miliona kompjutera zombija bilo deo Necrusa. Tokom svog razvoja koristio algoritam koji je generisao nasumična imena domena, a grupa ih je pretvarala u web lokacije. Sa ovih sajtova slala su se uputstva koja su stizala do računara zombija, piše BBC.

Microsoft i njegovi partneri uspeli su da provale algoritam, predvide imena koja će se koristiti u narednim mesecima, a potom i da ih blokiraju.

Računar u koferu Printscreen: Imgur/thegarbz

Kako zlonamerni softver ugrožava računar?

Bila je to jedna od najvećih mreža za širenje zlonamernog softvera, ali Necrus nije usamljen slučaj. Postoje određeni signali koji upućuju da je kompjuter zaražen zlonamernim programom:

- Programi rade sporije ili im treba više vremena za pokretanje;

- Česti padovi sistema i potreba za restartom uređaja;

- Prostor na hard disku se puni bez odobrenja vlasnika;

- Email nalog šalje neželjenu poštu bez znanja vlasnika.

Postoji širok spektar zlonamernih programa koji napadaju računare. Najčešće je reč o softverima koji kopiraju podatke, prate radnje korisnika i brišu fajlove sa računara. Dešava se da autor zlonamernog programa traži otkup od vlasnika ukradenih podataka.

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA