≫ 

Nacionalni CERT upozorava: Ne nasedajte na imejl poruke sa informacijama u vezi sa korona virusom

Od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi mu navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite od COVID-19 virusa

  • 0
Kompjuter, PC, Foto: Pixabay.com

Nacionalni CERT saopštava da je u toku "fišing" kampanja koja zloupotrebljava aktuelnu situaciju sa korona virusom.

"Fišing" (Phishing) ili "pecanje" je uobičajeni naziv za sajtove koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

Trenutna kampanja se najčešće realizuje u vidu imejl poruka koje u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa COVID-19 virusom, saopštava Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT).

- U tekstu imejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom, kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama koje imaju veze sa korona virusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično.

Preporuka CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju imejl sa ovakvim sadržajem i ne unose svoje podatke.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA