≫ 

Ima li povezanosti 5G mreže i korona virusa i kada će ta tehnologija stići u Srbiju?

Nijedna nova tehnologija nije odbačena zbog nekih labavih sumnji, rekao je dr Zoran Radovanović

  • 12
5G mreža Foto: Shutterstock

Sa 5G tehnologijom je stvar u tome što je pomerena ka manjim talasnim dužinama, tu postoji samo termalni efekat, što znači ako duže držite uključen aparat, on se ugreje, rekao je danas Zoran Radovanović, epidemiolog, gostujući na TV Prva.

Radovanović je pričao na temu postoji li povezanost 5G mreže i korona virusa, pa je napomenuo da kad se okrenemo u prošlost nijedna nova tehnologija nije odbačena zbog nekih labavih sumnji.

- Mislim da će narednih godina to biti široko primenjivano, hteli mi to ili ne -rekao je Radovanović.

Prema rečima Natalije Delić, inženjera elektrotehnike, kada držite dugo telefon uz uvo on zrači, ali to je dozvoljeno zračenje.

Kad je slabiji signal i štetnost je veća

- Što ste dalje od bazne stanice imate slabiji signal, a telefon zrači većom snagom, pa je i štetnost veća, ako bi imali veću i gušću mrežu baznih stanica, uređaj bi zračio manje. tako stvari funkcionišu u fizici - rekla je ona.

Prema njenim rečima, 2015. godine se krenulo sa 4G tehnologijom u Srbiji.

- Kad uporedimo 2018. sa 2014. saobraćaj je porastao devet puta, mnogo više smo na telefonu. Posledica je da znate da imate dobru mrežu, ali ne možete da nešto otvorite, jer se mreža poopunjava. Ne možete uzeti novi spektar i primeniti ga na staru tehnologiju - objasnila je ona.

Kako kaže dr Radovanović, ne zamera neobrazovanom svetu što prihvata razne teorije zavere, poput tvrdnji da je korona virus  napravljen u laboratoriji.

Doktor dr Zoran Radovanović epidemiolog Zoran Radovanović, Printskrin: TV Happy

- Nobelovska bolest postoji i nekoliko intelektualaca je obolelo od nje, pa pod stare dane počnu čudno da se ponašaju. Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju bio je ubeđen da se vitaminom C ubija rak - kaže Radovanović.

Nemoguće je umetnuti nešto veštačko u virus a da se to ne vidi, smatra on.

Radunović: Zračenje je i svetlo koje vidimo

Vladimir Radunović, IT stručnjak, kaže da kad kažemo zračenje uplašimo se, ali zračenje je i zvuk i svetlo koje vidimo.

- 5G je manja snaga zračenja nego 4G i 3G. Traži se tehnologija koja će sa manje snage da postigne iste efekte, da bude ekonomski isplativa. A ono što će ona doneti kod nas, omogućiće povezivanje pametnih stvari oko nas: kontrolu saobraćaja u gradu, pametnih zgrada, automobila. 5G je samo sredstvo da se dođe do veštačke inteligencije. Kod nas je stavljena u testiranje u Naučno tehnološkom parku, videćemo je za neku godinu, dve, tri, kad krenemo masovno da kupujemo te pametne uređaje - napominje on.

Prema rečima dr Radovanovića, najopasnija je i najbesmislenija zabluda da su Srbi genetski superiorni i da zato ne treba da brinemo o korona virusu.

- To je jedna od najopasnijih teorija zavere na temu korona virusa. Niko nije dokazao da su ti genetski superiorni Srbi manje obolevali - naveo je on.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera poskok🐍

    10. maj 2020 | 11:38

    Ne mogu da sudim o stručnosti nekome kome nisam bio mentor ali imam pravo da SUMNJAM u moralnost ovog Radovanovića. Kako verovati čoveku koji kaže da osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje ljudi?

  • BOB

    10. maj 2020 | 11:07

    Sta ce biti sa pcelama i drugim insektima dali ce biti deziorentisani, ako bi doslo do toga kako bi se biljke ponasale na to i dali bi doslo do unistenja ili bi morala oplodnja da se vestackim putem obavlja.

  • nikolas

    10. maj 2020 | 10:55

    JA SAM LICNO DUBOKO UBEDJEN DA JE SARS 2 IZASAO IZ LABORATORIJE ZA BIOLOSKA ORUZA U SOLSBERIJU!!!!! JA ZELIM SVACIJU VAKCINU DA PRIMIM ALI DA U NJOJ NEMA ALUMINIJUMA KOJI RAZARA IMUNI SISTEM !!!! ZNACI ZELIM VAKCINU U SRBIJI PROIZVEDENU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA