≫ 

Automobili bez vozača, hologrami, veštačka inteligencija na sve strane: Cela država postaje 5G!

"Za krajnje korisnike to će značiti brže i mnogo sadržajnije internet iskustvo, na više različitih uređaja. Za biznis to je šansa za mnogo pametnije osmišljavanje procesa proizvodnje, pa se očekuje da automatizacija dovede do velikog rasta ekonomije i više od toga. 5G je raketno gorivo rasta!"

  • 15
5G mreža u kolima Foto: Shutterstock

Kada pandemija korona virusa konačno ostane iza nas, Singapur će biti će biti jedna od tačaka na globusu čiji će tehnološko okruženje biti naprednije nego pre.

Naime, krajem aprila, telekomunikacione vlasti tok grada-države oformile su konzorcijum kompanija kako bi one zajedničkim snagama stvorile prvu 5G zajednicu na svetu u čijem će svakom ćošku biti moguć pristup toj najsavremenijoj internet i mobilnoj tehnologiji.

Želja vlasti je da nova tehnologija značajno unapredi lokalnu telekomunikacionu infrastrukturu i poveća interkonektivnost u celoj držvi. To bi moglo da dovede do potpune iskoristivosti internet stvari (Internet of Things technologies - IoT) i da unapredi Singapur u jedna od prvih potpuno pametnih gradova.

Singapur Foto: Pixabay

- Za krajnje korisnike to će značiti brže i mnogo sadržajnije internet iskustvo, na više različitih uređaja. Za biznis to je šansa za mnogo pametnije osmišljavanje procesa proizvodnje, pa se očekuje da automatizacija dovede do velikog rasta ekonomije i više od toga. 5G je raketno gorivo rasta! - ističe Aleks Vudford, potpredsednik jedne od kompanija uključenih u ovaj projekat.

Vlada, u okviru ove inicijative, za početak planira da uloži 40 miliona dolara na putu ka potpunoj transformaciji Singapura u vodeću digitalnu ekonomiju sveta.

Jedna od prvih kompanija koje je počela da istražuje mogućnosti 5G mreže je poznati proizvođač hardvera za video igre Razer, koji ispituje mogućnosti neprednog 5G klaud gejminga, za koji se predviđa da bi mogao da napravi revoluciju u svetu video igara.

Da bi se što bolje pripremile za dolazak 5G tehnologije u sve sisteme države i ekonomije, kompanije kao što je Verizon Media već su počele da se bave naprednim ispitivanjima tehnologija proširene (AR) i virtuelne stvarnosti (VR), kao primenom veštačke inteligencije (AI) i robotike u 5G okruženju.

5G mreža Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da će široko uvođenje nove tehnologije i široka preimena IoT rešenja doprineti značajnom unapređenju infrastrukture Singapura, između ostaliog, i u obrazovanju i zdravstvu, što će u budućnosti biti od značajne pomoći i u situacijama kakva je aktuelna pandemija virusa Covid-19, piše The Drum.

U bliskoj budućnosti, ulicama Singapura bi mogli da krstare automobili bez vozača, dok će saobraćaj regulisati pametna kontrola smeštena u klaudu i pametni semafori, a pametni parkinzi će sami obaveštavati automobile gde, kada i koliko mogu da se parkiraju.

Još se očekuje i da će 5G revolucionarizovati načina na koji upotrebljavamo različite medije, učiniti ih mnogo interaktivnijim i spustiti VR i AR rešenja u mejnstrim. Od toga će dosta koristi imati i turizam, budući da će VR i AR u mnogome proširiti i obogatiti iskustvo turističkih poseta i obilazaka.

5G mreža Foto: Shutterstock

Tu su i brojni robotizovani asistenti, koji se aktiviraju glasom, i čije se prisustvo na raznim javnim mestima može sve više i češće očekivati. U sve to, u upotrebu bi sve više mogli da bude uvedeni i hologramski prikazi.

I vreme aktuelne pandemije koronavirusa, video konferensing je postao jedan od glavnih načina poslovne komunikacije, koja bi uz široku primenu 5G tehnologije mogla da bude mnogo brža, stabilnija i kvalitetnija, dok će "loše veze" postati stvar prošlosti.

Sve to će se odvijati u realnom vremenu, a visok kvalitet signala će u zaborav poslati sve probleme u telekomunikacijama.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    18. maj 2020 | 18:48

    Jos da uvedu cipovanje kao u Svetskoj, pa onda da nam stave antene u glavu, bicemo pravi roboti vestacke inteligencije u ljudskom obliku, dok svi ne pocrkamo u najgorim mukama. To ce i biti ako se svet ne probudi protiv ziga zveri!

  • Haha

    18. maj 2020 | 13:03

    Kako da ne.Mi jos nismo savladali rampe na pruznom prelazu, a holograme bi mlatili kisobranima i motkama.

  • Mirko

    18. maj 2020 | 21:22

    Kakvo je ovo zlo narod se budi ne treba im dozvoliti pobice narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA