≫ 

Novi Chrome stiže uskoro i donosi više poboljšanja nego ikad do sada

Sledeća nadogradnja doneće promene korisničkog sistema, više mehanizama koji će sprečavati korisnike da posećuju rizične veb stranice, sigurniji DNS i blokiranje internet kolačiča trećih strana

  • 1
Chrome, Google

Foto: Pixabay.com

Uz mogućnost grupisanja tabova i automatskog blokiranja oglasa koji opterećuju resurse kompjutera, Google Chrome bi trebalo da dobije niz novih poboljšanja u vezi sa bezbednošću računara i zaštitom privatnost korisnika.

Naredno izdanje internet pretraživača Chrome za desktop računare biće, čini se, veće i obimnije nego što smo navikli.

Softverska nadogradnja, koja bi trebalo da postane dostupna tokom "nadolazećih nedelja", doneće promene korisničkog sistema, više mehanizama koji bi trebalo da spreče korisnike da posećuju rizične veb stranice (ujedno sa proaktivnijim načinom rada koji bi mogao da znači deljenje više podataka s Googleom), sigurniji DNS i blokiranje internet kolačiča trećih strana kad ste u anonimnom načinu rada.

Što se korisničkog sistema tiče, nekoliko "tastera" i opcija podešavanja biće premešteno kako bi ih bilo lakše pronaći. Među njima su podešavanja za internet kolačiće, privatnost, proširenja za prikaz stranice, kao i sinhronizaciju.

Tako će se opcije za podešavanje ekstenzija naći pod malom sličicom slagalice koja će se po početnim podešavanjima pojavljivati u glavni meni za opcije, piše The Verge.

Internet kolačići (cookies) biće premešteni na vrh menija sa podešavanjima i biće lakše da se njima upravlja. S vremenom bi Chrome, baš kao Safari i Firefox, trebalo u potpunosti da počne da blokira kolačiće trećih strana. Zasada će to biti moguće samo u anonimnom načinu rada, zajedno sa davanjem jednokratnih dozvola.

U postavkama će takođe biti istaknut alat Safety Check, koji će od sad moći da proverava da li se vaša lozinka našla među onima koje su procurile na veb.

Chrome će takođe moći da vas upozori ako je u neko od veb odredišta koje redovno koristite bilo nedavno provaljeno, proveravaće nadogradnje (updates) i da li je opcija Safe Browsing (služi za otkrivanje prevarantskih veb lokacija) uključena.

Telefon, Chrome, Google

Foto: PIxabay.com

S novim izdanjem stići će i nova opcija Enhanced Safe Browsing, koja omogućava deljenje URL linkova koje ne posećujete svakodnevno putem Googlea u realnom vremenu. Cilj je da se brže otkriju veb odredišta koja se bave "fišingom" i drugim prevarama.

Ovaj dodatak će takođe koristiti informacije iz vaših korisničkih naloga sa servisa Gmail i Drive, prenosi Tportal.

U Google tvrde kako će Safe Browsing, čim utvrdi da je URL koji ste posetili bezbedan, prikupljene podatke učiniti anonimnim i vremenom ih obrisati. Za sada nije poznato koliko dugo Google planira da ih zadrži pre brisanja.

Chrome će takođe slediti Mozillu i uključiti DNS-over-HTTPS, sigurniji način prebacivanja adrese veb adrese koju ukucate u IP adresu koju kompjuter može da pročita i prepozna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    25. maj 2020 | 09:43

    Koliko li ce sad memorije da posrce i koliko ce procesa on da pokrene ka racunaru 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA