≫ 

"Botolovac" otkrio: Više od polovine tvitova o koroni su botovski, sumnja se na Ruse i Kineze

Najčešće teme dezinformišućih postova su bolnice pune "manekena" koji izigravaju pacijente i teorije zavere koje povezuju širenje virusa sa uvođenjem 5G tehnologije

  • 2
Twitter, Kompjuter, Tech Foto: Pixabay.com

Skoro polovina Twitter naloga koji su poslednjih meseci objavljivali tvitove o pandemiji korona virusa vrlo verovatno su botovi, rezultat je istraživanja koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta  Karnegi Melon iz Pitsburga.

Istraživači su analizirali više od 200 miliona tvitova, objavljenih od početka godine, u kojima se pominje virus i otkrili da je oko 45 odsto njih bilo odaslato sa naloga koji su se ponašali pre kao kompjuterski roboti nego kao ljudi.

Još uvek je rano sa sigurnošću tvrditi koji pojedinci ili grupe stoje iza tolikog broja botovskih naloga, ali istraživači smatraju da su tvitovi imali za cilj da stvore podelu javnog mnjenja u Americi.

- Znamo da sve to izgleda kao propagandna mašinerija i da liči na stil kakav praktikuju Rusi i Kinezi. Međutim, bila bi nam potrebna ogromna količina izvora da bismo to sa sigurnošću mogli da tvrdimo - kaže jedan od glavnih istraživača profesorka informatike Ketlin Karli.

Istraživači su identfikovali više od 100 lažnih narativa o virusu COVID-19 raširenih po Twitteru putem naloga koje kontrolišu botovi, piše NPR.

Najčešće teme dezinformišućih postova na ovim nalozima su one u kojima se tvrdi da su bolnice pune "manekena" koji izigravaju pacijente i teorije zavere koje povezuju širenje korona virusa sa uvođenjem 5G tehnologije i širenjem 5G mreža.

Takve lažne ideje i teorije raširene po internetu izazvale su veliku štetu tvrde naučnici, od koje su najvidljiviji uništeni 5G tornjevi i antene u nekoliko zemalja.

5G mreža Foto: Shutterstock

- U slučaju korona virusa uočavamo dva puta veću aktivnost botova nego bismo to mogli da predvidimo na osnovu bilo koje prethodne prirodne nepogode - kaže profesorka Karli.

Naučnici su korisitili poseban softverski alat, tzv. botolovca, kako bi uočili Twitter naloge koji tvituju brže nego što bi to čovek mogao da radi ili one koji tvrde da potiču iz nekoliko zemalja, i to u razmaku od samo nekliko sati. Kod takvih naloga je ispitivan broj pratilaca, učestalost tvitovanja, kako i to koliko se korisnik nekog od takvih naloga pomenje na Twitteru u kontekstu svojih tvitova.

- Kada uočimo gomilu tvitova objavljenih u isto vreme, to izgleda kao da su oni programirani da budi objavljeni u isto vreme. Takođe smo pratili i iste haštagove kao i poruke koje izgledaju kao da su kopirane iz jednog i pejstovane u drugi tvit, odnosno od jednog bota do drugog - navodi profesorka Karli.

Twitter, Telefon Foto: PIxabay.com

U odgovori na navode iz istaživanja Univerziteta Karnegi Melon iz Twittera su uputili na svoje prethodne objave u kojima su objašnjavali da termin bot može da se koristi za opisivanje velikog broja različitih ponašanja na njihovoj platformi, a ne samo na koja nužno krše "pravila ponašanja". Bez obzira na to, ističu da su u prethodnom periodu sa platforme uklonili hiljade potencijalno opasnih informacija o korona virusu.

Video: Što je sigurno, sigurno je: Uneo lavabo, pa krenuo sa dezinfekcijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. maj 2020 | 15:12

    "Istraživači su analizirali više od 200 miliona tvitova" - ЗА БОГА МИЛОГА, за то време су могли да пошуме хиљаде хектара, обраде још много више ораница и нахране много живинчади... Тада би храна била јефтинија, они здравији, а околина мање загађена.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA