≫ 

Tramp potpisao ukaz kojim se "zatvara" Twitter

Predsednik SAD je u sredu zapretio novim propisima o društvenim mrežama, pa čak i zabranom njihovog rada...

  • 2
Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

- Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, menjaju virtuelno svaki oblik komunikacije - rekao je Tramp pre nego što je potpisao uredbu.

Kako javlja AP, on je ocenio da je "bez presedana u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije".

Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju Twitter jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.

U prvi mah, čak je i zapretio da će zatvoriti društvene mreže, jer se Twitter, prema njegovim rečima, umešao u njegovu političku poruku.

On je ocenio da je provera činjenica bila "urednička odluka" Twitter i politički aktivizam.

To bi, kako je rekao, trebalo da košta te kompanije zaštite od tužbi za ono što se postavlja na njihovim platformama. Nova uredba će, kako veruje, podržati slobodu govora, navodi AP.

 

Kompanije kao što su Twitter i Facebook imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230. Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao "platforme" a ne "izdavači" koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Zakerberg odgovara Trampu: "Postoje granice i mi ćemo ih se držati!"

 

Šef Facebooka Mark Zakerberg rekao je ranije da društvene mreže ne bi smele da se postave kao čuvari političkog govora na internetu, iznevši mišljenje o najavi predsednika Donalda Trampa da će regulisati kompanije kao što su Twitter, Facebook i Google zbog pristranosti i cenzure.

- Ne mislim da bi Facebook, ili internet platforme uopšte, trebale da budu arbitri istine - rekao je Zakerberg u razgovoru za CNBC i nazvao to "opasnom linijom".

Video: Predsednik SAD ima apsolutnu moć: Tramp u burnoj raspravi na konferenciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA