≫ 

Špijuniranje korisnika pokazuje nove "bezbednosne rupe" Google Chrome-a

Google je odbio da govori o tome kako se najnoviji špijunski softver razlikuje u poređenju sa prethodnim kampanjama, obimu štete ili zašto ne otkrije i ukloni "loša proširenja"...

  • 0
Chrome, Google Foto: Pixabay.com

Novi špijunski softver napao je korisnike kroz 32 miliona preuzimanja proširenja vodećeg internet pregledača Chrome kompanije Google, izjavili su agenciji Rojters istraživači firme Awake Security, ističući neuspeh tehnološke industrije da zaštiti pretraživače iako se sve više koriste za elektronsku poštu, platne liste i druge osetljive funkcije.

Iz kompanije "Google Alphabet Ink" navode da je uklonjeno više od 70 zlonamernih dodataka ili ekstenzija iz zvanične Chrome veb-prodavnice, nakon što su istraživači upozorili na problem prošlog meseca.

Većina besplatnih dodataka koje su korisnici instalirali namenjena je upozoravanju korisnika na sumnjive internt stranice ili pretvaranje datoteke iz jednog formata u drugi. Na osnovu broja preuzimanja, bila je to do sada najuspešnija kampanja trgovine zlonamernim Chrome dodacima, izjavio je suosnivač kompanije "Awake" Gari Golomb.

Google je odbio da govori o tome kako se najnoviji špijunski softver razlikuje u poređenju sa prethodnim kampanjama, obimu štete ili zašto ne otkrije i ukloni "loša proširenja" samostalno, uprkos prošlim obećanjima da će ponudu detaljnije nadgledati. Nije poznato ko stoji iza distribucije zlonamernog softvera.

Zlonamerni programeri već duže vreme koriste Google Chrome Store kao kanal. Nakon što je utvrđeno da je jedna od 10 prijava potencijalno opasna, Google je 2018. godine rekao da je poboljšao bezbednost, između ostalog, i povećanjem kontrole, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA