Sa ovih 5 pregledača bezbedno surfovanje interenetom je zagarantovano

Mozilla ili Chromium endžin...

  • 0
žena, kompjuter, radi od kuće Foto: Pixabay.com

Bez njih je upotreba interneta, za većinu ljudi, gotovo nemoguća. Bez obzira na to da li internet koristite samo za društvene mreže i zabavu ili ste zahtevan i poslovni korisnik, jedna od najznačajnijih stvari kada je rad za računarom u pitnaju je bezbednost.

Zbog toga je sajt Make Use Of sastavio istu najbezbednijih internet pregledača.

Mozilla Firefox

U pitanju je veoma bezbedan internet pregledač, koji sa lakoćom pobeđuje konkurenciju kada su privatnost, jednostavnost i bezbednost u pitanju. Firefox je open-source brauzer, koga razvija ga neprofitna Mozilla fondacija, što dodatno doprinosi njegovom kredibilitetu.

Ovaj pregledač vam omogućava da surfujete internetom bez brige da li vas neko "prati". Unapred je podešeno da su svi "kolačići" za praćenje među različitim sajtovima blokirani, pa tako, na primer, društvene mreže ne mogu da gledaju šta radite i tako grade vaš "korisnički profil".

Osim toga, koristi i DNS-over-HTTPS zaštitu, koja vrši enkripciju internet adrese koju tražite, pre nego što zapravo i pošaljete svoj zahtev na internet.

Tor

Tor je modifikovani Mozilla Firefox pregledač, uz dodatke koji vam omogućavaju da bezbednije surfujete internetom, ali i da pristupite dark web-u.

Ekstenzije kao što su NoScript, HTTPS Everivere, TorButton i TorLauncher, biće vam potrebne za bezbednu posetu dark web-a. Neki bi rekli da je mana Tora je upravo to što podržava pristup raznim "sumnjvim sajtovima".

Međutim, zbog toga što je toliko fokusiran na zaštitu korisnika, veliki broj internet-stranica će imati problema sa radom kada im pristupate iz Tora, pa on baš i nije idealan za svakodnevno korišćenje interneta.

Epic Privacy Browser

Ovo je internet-pregledač zasnovan na Chromium endžinu, sa fokusom na bezbednost i privatnost. Epic Privacy Browser blokira mnoge "advertising trackers" kolačiće, što sajtovi koriste kako bi vam slali reklame. Uz to, jednim klikom možete da uključite enkripciju svoje IP adrese.

Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Takođe, blokira i mnoge ekstenzije. Budući da je Epic zasnovan na Chromium-u, pa bi mogao da ima pristup širokoj paleti ekstenzija koje koristi i Google Chrome, developeri su smatrali da bi to bilo nepotreban rizik, pa su odlučili da smanje mogućnost ugrožavanja bezbednosti korisnika.

Comodo IceDragon

Bezbedan pregledač kompanije Comodo zasnovan je na Mozilla Firefoxu, zbog čega sadrži dosta identičnih bezbednosnih karakteristika.

Tako, Comodo Site Inspector alat skenira internet-stranicu pre nego što je posetite. Tu je i opcija Comodo Secure DNS koja pomaže brže učitavanje interent stranica. Provera validacije domena, takođe, dva puta proverava SSL sertifikate.

Dodatni plus je to što možete koristiti čitav niz Firefox ekstenzija.

Dooble

Jedinstven pregledač na ovoj listi, zbog toga što ne radi ni na Chromium ni na Firefox osnovi, već je razvijen potpuno nezavisno, sa fokurisom na bezbednost.

Unapred su podešene opcije blokiranja oglasa i trackera, blokiranje skripti, enkripcija bookmark-a i istorije pregledača itd. Flash i JavaScript su, takođe, isključeni automatski.

Zanimljivo je da Dooble možete da koristite i kao FTP klijent za prenos datoteka na server, ili obrnuto.

Video: Rajkov: Vaši lični podaci su najvrednija stvar koju imate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA