≫ 

Mnogo puta ste čuli da treba često menjati lozinke, a koliko je to zaista tačno?

Iako ta preporuka ima smisla, većina stručnjaka se danas neće složiti sa njom...

  • 0
hakeri Foto: Pixabay.com

Sigurno već koristite snažne lozinke koje je teško pogoditi, a verovatno i istu lozinku koristite za više korisničkih naloga.

A koliko ih često ih menjate? I da li to treba redovno da radite?

Godinama od stručnjaka za kompjutersku bezbednost slušamo kako bi trebalo da menjamo lozinke na svakih nekoliko meseci. I danas ćete često ovaj savet naći na internetu.

Iako ta preporuka naizgled ima smisla, većina stručnjaka se danas neće složiti sa njom, već će vam reći da nema potrebe za promenom lozinke osim ako imate razlog da verujete da je provaljena.

Naravno, ako istovremeno zadovoljava i prethodno navedene uslove (da je snažna i da ju je teško pogoditi). Još više ako koristite dvostepenu proveru.

To ne znači da je praksa česte promene lozinki loša sama po sebi. Nije, ali može da dovede do ili da podstakne traženje lakšeg, ali ne uvek i bezbednijeg puta koji završava jednostavnijim lozinkama koje je lakše pogoditi, prenosi Tportal.

Šta bi onda trebalo da radimo umesto čestog menjanja već dobrih lozinki?

Proverite da li su sve vaše lozinke snažne i jedinstvene. Koristite dvostepenu proveru kada god i u kom god obliku možete, kako biste hakerima otežali posao. Koristite alat za upravljanje lozinkama (Password manager), kako ne biste morali da pamtie ili zapujete sve lozinke. Promenite lozinku čim posumnjate da je neki od vaših korisničkih naloga hakovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA