≫ 

Srbija među 30 zemalja sa najboljim kvalitetom interneta na svetu

Srbija je prema "Indeksu digitalnog kvaliteta života u 2020. godini" zauzela 49. mesto u svetu, u istraživanju koje je obuhvatilo 81 odsto svetske populacije

  • 3
Internet, Brzina, Kablovi Foto: Pixabay

Srbija se našla među 30 zemalja sveta sa najboljim kvalitetiom internet na svetu. Naša zemlja je zauzela 26. mesto i plasirala se ispred Grčke, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Rumunije.

Međutim, kada je sajber bezbednost u pitanju, Srbija ne stoji baš tako dobro i zauzima 45. mesto. Iako je po tom kriterijumu bolje plasirana od komšijskih zemalja, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, Srbija po bezbednosti lošije kotirana od većine evropskih zemalja.

Indeks digitalnog kvaliteta života 2020, Digital Quality of Life Index 2020 Indeks digitalnog kvaliteta života za 2020. / Foto: Surfshark

Najlošiji plasman Srbija je ostvarila po kriterijumu razvijenosti mrežne infrastrukture, zauzevši 59. mesto. Ispred nas su se našle Albanija, na 57. i Gruzija na 56. mestu, inače zemlje koje imaju niži bruto domaći proizvod nego naša zemlja.

U ukupnom skoru ovog istraživanja Srbija je prema "Indeksu digitalnog kvaliteta života u 2020. godini" (Digital Quality of Life Index 2020) zauzela 49. mesto u svetu.

Stabilnost internet veze u Srbiji blago je opala tokom ove godine, kao posledica većeg opterećenja mreže prouzrokovanim porastom broja ljudi koji rade od kuće, zbog epidemije korona virusa.

Ovo istraživanje, koje je sproveo međunarodni internet provajder Surfshark, obuhvatilo je 85 država sveta i 81 odsto ukupne globalne populacije.

Dobijeni podaci razultat su analize standardnih kriterijuma, kao što su kvalitet veze, razvijenost mreže, prostupačnost, razvijenost internet infrastrukture, među koje je ove godine uvršten i uticaj globalne pandemije korona virusa.

Pogledajte kako rezultati Srbije izgledaju u poređenju sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom:

Kvalitet interneta, Srbije VS. BiH VS. Hrvatska Foto: Surfshark

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    17. septembar 2020 | 22:50

    Zato sto je internet zabava za siromasne. A u Srbiji je mnogo siromasnih kojima treba samo hleba i igara. Prosto.

  • mtel korisnik

    17. septembar 2020 | 21:25

    Posaljite nesto i u BiH brate mili, obzirom da mtel vlada u podruciju gdje sam ja, i nikad nije ni stabilan a brzine su jadne za cijenu koju placam. Kastastrofa. Kada god nazovem podrusku da prijavim neki je globalni problem ili me pitam da li sam probao restartovat... Mislim koliko puta moram restartovat da bi proradio...

  • Z001

    17. septembar 2020 | 14:33

    Ma sve nam je najbolje, pa cak i net 🙂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA