≫ 

Mala istorija "surfovanja netom": Ovo su najpopularniji internet brauzeri u poslednjih 25 godina

Pored onih najpoznatijih, sa godinama su se javljajli i brojni manji pregledači od kojih je jedino Opera opstala punih 25 godina...

  • 0
žena, kompjuter, radi od kuće Foto: Pixabay.com

Da li znate šta je Netscape Navigator? Iako neki od vas verovatno nisu nikada ni čuli za "to", između 1995. i 1998. godine - nije mu bilo ravnog. Bio je to jedan od prvih masovno korišćenih i najpopularniji intrenet pregledač svoga doba. Iako je postojao sve do 2008. godine, sa pojavom Internet Explorer-a, popularnost Navigator-a naglo počinje da opada.

Naravno, velika "zasluga" za nagli porast popularnosti Microsoftovog bruzera ide na račun činjenice da je "po difoltu" bio distribuiran uz Windows operatvine sisteme, pa ga zato koristio i onaj ko to možda nije ni hteo. Vrhunac popularnosti Expolorer je imao krajem 2002. i početkom 2003. godine, kada se nalazio na više od 95 odsto računara u svetu koji su koristili Windows OS.

A te 2003. godine na scenu stupa "vatrena lisica". Mozilla Firefox, malo po malo, počinje da otkida deo tržišnog kolača "monopolisti iz Redmonda". U narednih pet, šest godina Firefox stiže do 35 odsto globalne zastupljenosti, ali uskoro stižu i "novi igrači".

Google Chrome na scenu stupa 2008. godine i popularnost ubrzo zadobija ponajviše integrisanjem Google pretaživača u sam pregledač. Korisnici od tada više ne moraju prvo da "idu" na Google, već inernet mogu da pretražuju direktno iz brauzera. Za prvih osam godina postojanja, Chrome je uspeo da preuzme primat (62 odsto 2017. godine), ali potom "scena" počinje da se menja.

Microsoft, na osnovi Chromium endžina, pravi Edge koji postepeno sve više zauzima mesto Explorera. Safari, kao osnovno brauzer Apple uređaja, takođe dobija na popularnosti, ali ostaje ograničen na uređaje tog proizviđača.

Sa godinama se javljaju se i brojni manji pregledači, od kojih jedino Opera opstaje sve ove godine sa zastupljenošću od 3 do 4 odsto tržišta. Taj pregledač nastao je iste 1995. kada i Netscape Navigator, ali je i pored svih promena kroz koje je internet prošao u poslednjih 25 godina, uspeo da preživi do danas.

Video: Vajber objasnio deci kako da se zaštite od zloupotreba na internetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA