≫ 

"Skriveni internet nije više skriven i vaša anonimna aktivnost nije više anonimna!"

Američke bezbednosne snage uhapsile su 121 osobu, dok su drugi osumnjičeni za kriminalne aktivnsoti na "dark vebu" uhapšeni u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji i Švedskoj

  • 1
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

U velikoj operaciji protiv kriminalaca takozvanog "dark veba", skrivenog dela interneta, uhapšeno je 179 osumnjičenih prodavaca na toj mreži širom Evrope i SAD, saopštila je evropska policijska agencija Evropol.

Američke bezbednosne snage uhapsile su 121 osobu, dok su drugi osumnjičeni uhapšeni u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji i Švedskoj, saopštio je Evropol.

Prema agenciji sa sedištem u Hagu, osumjičeni su obavili desetine hiljada prodaja zabranjenih proizvoda preko "dark veba", koji vrvi od ilegalnih aktivnosti. Operacija u kojoj su učestvovale različite američke vladine agencije, među kojima i FBI, dovela je do zaplene više od 6,5 miliona dolara (5,5 miliona evra) u gotovini i u virtuelnom novcu.

Policija je takođe zaplenila oko 500 kilograma droge, fentanila, oksikodona i heroina, kao i šezdesetak komada oružja, naveo je Evropol, koji je koordinisao operacijom sa evropskom agencijom za sudsku saradnju Evrodžast (Eurojust).

Ova objava "šalje snažnu poruku" kriminalcima aktivnim na "dark vebu", ocenio je Edvardas Sileris, šef centra za sajber kriminal u Evropolu.

- Skriveni internet nije više skriven i vaša anonimna aktivnost nije više anonimna! Snage reda rešene su da uđu u trag kriminalcima, bilo da deluju na ulici ili iza računara - rekao je Sileris u saopštenju.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    24. septembar 2020 | 08:49

    Кад већ нешто то је доступно свима назовете дарк веб смешно је да би била тајна. Знаш оно рећићу ти једну тајну а да ником не кажеш, па то и није више тајна ако ти пренесеш другом а он трећем каже да је он други и тако редом. Лепо каже наш народ "заклела се земља рају да се све тајне сазнају"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA