Šta sve društvene mreže zaista znaju o vama?

Sve se dešava uz vašu dozvolu, ali društvene mreže vaše podatke ipak mogu bez vašeg odobrenja proslediti nekom drugom...

  • 1
Telefon, Ekran, Devojka

Foto: Unsplash

Analitičari koji se bave društvenim mrežama analizirali su podatke koje prikuplja TikTok i ustanovili da kod ove nema značajnih razlika u odnosu na ostale slične aplikacije.

1. Šta sve o vama pamti TikTok, a uglavnom i ostale društvene mreže?

 

TikTok skenira i analizira sve informacije koje dobije iz vašeg dopisivanja kao što je pisanje poruke, slanje i primanje. Sve to piše u njihovom sporazumu o privatnosti, a uključuje i poruke koje napišete i obrišete.

Ovo se možda čini kao veliko zadiranje u privatnost, međutim Facebook to koristi odavno. Iz poruka sa aplikacije Messenger (i poslatih i neposlatih) oni prikupljaju informacije koje su potrebne oglašivačima, prenosi Klix.

2. Sve što dodirnete na ekranu telefona

 

Na osnovu vaše dinamike kucanja na telefonu i prelaženja prsta po ekranu moguće vas je identifikovati. Kompanija TikTok u svom sporazumu o bezbednosti kaže da prikuplja ritam i obrazac kucanja, ali se ne navodi za šta im je to potrebno.

Ti obrasci su vrlo značajni jer mogu prepoznati mnogo toga o korisniku, od pola do toga da ste klinički depresivni. Čini se da je TikTok jedina društvena mreža koja prikuplja ove obrasce i ritmove.

3. Sve o uređaju koji koristite

 

Naši mobilni telefoni i tableti TikToku govore mnogo informacija, poput IP adrese, modela uređaja, mobilnog operatera, vremenske zone, operativnog sistema i slično. Prikupljanje ovih informacija je standard kod mnogih društvenih mreža.

4. Vaši kontakti

 

TikTok prikuplja kontakte iz vašeg imenika, kao i kontakte sa društvenih mreža, ukoliko ste povezali tu društvenu mrežu s ostalim. Također, ovo se dešava uz vašu dozvolu, međutim te podatke oni bez vašeg odobrenja mogu proslediti nekom drugom.

Prikupljanje kontakata nije jedinstveno za TikTok, jer ih gotovo svaka društvena mreža koristi i omogućavam vam "uvezivanje" kontakata.

5. Vaša interesovanja

 

Ovo ne važi samo za TikTok, jer sve društvene mreže koriste ono što vas interesuje, takve sadržaje vam i nude kako biste nastavili da koristite platformu. Koriste se posebni algoritmi kako bi vaše početne stranice bile prilagođene vama.

Ovo je problematično jer bez korisnikovog znanja može doći do raznih manipulacija i podmetanja sadržaja ili namernog prikrivanja sadržaja. Istraživači su zaključili da TikTok nema nikakvo posebno sumnjivo ponašanje, međutim ono što prikupljaju društvene mreže o nama je previše, i zato je potrebno da se pametno zaštitite.

Video: Policija uhapsila pedofile koji su podvodili devojčice preko društvenih mreža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    27. septembar 2020 | 15:21

    Drustvene mreze??? Sami pisete o tik tok ??a ostale drustvene mreze??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA