≫ 

"Umire" li lična karta: U ovoj zemlji ni pare iz banke ne možete da podignete bez skeniranja lica

Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi, ovakva provera identiteta ne omogućava samo identifikaciju osobe, već potvrdu da je ona zaista prisutna

  • 3
Facijalna rekognicija, prepoznavanje lica

Foto: Shutterstock

Singapur će biti prva država na svetu koja će koristiti verifikaciju licem u nacionalnom sistemu za proveru identiteta. Vladina agencija za tehnologiju te zemlje će biti ističe da će ova mera biti "temeljna za njenu digitalnu ekonomiju".

Provera identiteta licem već se koristi u jednoj od najvećih singapurskih banaka DBS, i omogućava korisnicima da otvaraju bankovni račun onlajn. Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi, ovakva provera identiteta ne omogućava samo identifikaciju osobe, već potvrdu da je ona zaista prisutna.

Osim što tehnologija obezbeđuje da je osoba zaista prisutna prilikom autentifikacije, ona predstavlja i potvrdu da u pitnaju nije snimljena fotografija, video ili "deepfake" snimak, tvde iz komanije iProov, koja je i razvila ovu tehnologiju koja omogućava sigurno prepoznavanje "žive" osobe.

Ista tehnologija će biti integrisana i u onlajn servise koji će građanima omogućuje pristup državnim e-servisima.

Iako se oba sistema zasnivaju na skeniranju lica i njegovom upoređivanju sa slikom u postojećoj bazi podataka, razlike između "običnog" prepoznavanja lica i ove vrste autentifikacije licem je tu tome što autentifikacija zahteva izričit pristanak korisnika. Nakon toga, korisnik zauzvrat dobija mogućnost pristupa npr. svom telefonu ili aplikaciji za pametni telefon svoje banke.

Facijalna rekognicija, prepoznavanje lica

Foto: Shutterstock

S druge strane, tehnologija prepoznavanja lica bi mogla da skenira lica svih ljudi na ulici ili železničkoj stanici, i da upozori vlasti ako pored kamere prođe traženi kriminalac ili politički disident, na primer, što stvara brojne negativne implikacije u vezi očuvanja privatnosti građana, prenosi ViDi.

Provera identiteta licem će se u Singapuru proširiti i na škole i fakultete, kako se sprečilo varanje na ispitima, a sistem će moći da koriste sve singapurske kompnije za svoje potrebe, ukoliko ne narušavaju vladine odredbe o dobrovoljnom pristanku na taj tip autentifikacije.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    28. septembar 2020 | 18:14

    Стиже све ово и код нас( сотона).Има да нас скенирају до голе коже,па чипови у телу итд. .А овце само блеје.......

  • Q

    28. septembar 2020 | 21:11

    A silne plastične operacije ???

  • Biljka

    29. septembar 2020 | 17:46

    Boze, sacuvaj nas od ovoga zla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA