≫ 

U Hrvatskoj "provaljeno" 23.000 baza podataka: Da li je ovo najveće "curenje" u istoriji?

Kolekcija otkrivenih podataka sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih naloga...

  • 0
anonymous, anonimusi hakeri,

Foto: Pixabay

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka u Hrvatskoj postalo je javno dostupno, objavilo je Odeljenje Hrvatske akademske i istraživacke mreže (CARNET), Nacionalni CERT.

CARNET je osnovan 30. oktobra 2007. godine prema Zakonu o informacionoj bezbednosti kao nacionalno telo za prevenciju i zaštitu podataka na Internetu.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla sa privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in koga mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih naloga.

- Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna i mogla se slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj i da počne da se deli putem privatnih Telegram i Discord kanala - navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Index.

Važno je, navodi se, istaći da se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene, pa ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti.

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio da je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih naloga čiji domen završava na .hr, od kojih je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

- Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a - upozoreno je u saopštenju.

Najavljeno je da će Nacionalni CERT vlasnicima pogođenih korisničkih naloga poslati obaveštenje o kompromitaciji sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog. Iz CERT-a su pozvali sve da provere da li su njihovi podaci bili "provaljeni" putem sajta "Have I Been Pwned".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA