≫ 

Sinatra "otpevao" pesmu Britni Spirs, YouTube ga obrisao zbog autorskih prava

Kako veštačka inteligencija postaje sve moćnija, dolaze novi, na njoj zasnovani alati, koji bi mogli zauvek da promene načine na koje se stvara i izvodi muzika...

  • 0
Frank Sinatra Frenk Sinatra / Foto: Guliver/Daniel Rosenblum/Keystone/Getty Images

Jedna AI alatka donela je "osveženje" na muzičku scenu, pa je zahvljujući njoj Frank Sinatra mogao da "otpeva" poznatu numeru Britni Spirs "Toxic".

Kako veštačka inteligencija (AI) postaje moćnija, dolaze novi, na njoj zasnovani alati, koji bi između, ostalog, mogli da zauvek promene načine na koje se stvara i izvodi muzika.

Elektronski duo DADABOTS već ubira plodove tog napretka, pa je pomoću neuralnih mreža stvorio pomalo bizarnu numeru, odnosno pesmu "Toxic" u "izvođenju" Frenka Sinatre.

Rezultat nije zvučao ni kao Sinatra, ni kao Spirs, već kao nešto sasvim novo, ali to nije bilo dovoljno da numera ostane na YouTube platformi. Pesma je, naime, uklonjena zbog kršenja autorskih prava, piše Futurism.

Već se postavlja pitanje šta to znači za budućnost muzike koja se rađa iz algoritama, a DADABOTS se bori za slobodu veštačke inteligencije, zbog čega je poveo pravni proces za vraćanje obrisane pesme.

Za kreiranje sporne numere koristili su Jukebox, neuralnu mrežu koju je kreirao OpenAI, a koja je trenirana uz pomoć nekoliko hiljada pesama.

Iako u tom procesu nastaju numere koje ne liče mnogo na originale iz kojih crpe inspiraciju, YouTube je odlučio da autorska prava u slučaju nove izvedbe pesme "Toxic" ima ili Frank Sinatra ili Britney Spears, nikako DADABOTS.

Pored pomenute, tu su i druge poznate pesme, poput Bohemian Rhapsody grupe Queen, koja još uvek odoleva strogim internet pravilima, prenosi PC Press. Tehnologija budućnosti je nezaustavljiva, ostaje samo da se vidi šta to znači za muziku i autorska prava...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA