≫ 

Sa njom danas znamo sve: Wikipedia puni 20 godina

Wikipedia trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega na srpskom jeziku ima ukupno 641.939 članaka

  • 0
Wikipedia, Vikipedija, telefon Foto: Pixabay

Wikipedia će 15. januara obeležiti 20 godina postojanja, a ovog puta okupljanje volontera, saradnika i partnera povodom jubileja biće organizovano onlajn.

Wikipedia je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku i osnovali su je Džimi Vejls i Lari Sanger, a sada njome rukovodi Zadužbina Wikimedia.

Wikipedia trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega više od 6,2 miliona na engleskom jeziku. Wikipedia na srpskom jeziku trenutno ima ukupno 641.939 članaka.

Ključni faktor uspeha Wikipedije su dobrovoljci koji pišu članke širom sveta. Wikipedia se trenutno nalazi među 13 najposećenijih sajtova na svetu, a zauzima prvo mesto po posećenosti kao neprofitni sajt, navodi se u saopštenju.

Obeležavanje jubileja biće organizovano putem Zoom platforme 15. januara od 18:30 časova. Tokom proslave pričaće se o nastancima Wikipedije, značajnom mestu koje zauzima u današnjem svetu, a izneče se i brojni zanimljivi statistički podaci.

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA