≫ 

Stiže novi ćirilični font

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja

  • 1
Laptop, Tastatura Foto: Pixabay.com

Povodom obeležavanja devet godina od početka registracije .srb (ispisano ćirilicom) domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) 27. januara korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo - Orto RNIDS.

Pismo je urađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar, a kako je saopšteno iz RNIDS-a, novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa "Ćirilica u digitalnom svetu" 27. januara.

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja, a njegove karakteristike će predstaviti docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova Ana Prodanović.

Povodom predstavljanja novog fonta naučna saradnica na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Svetlana Slijepčević Bjelivuk će održati predavanje o tome koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije.

Razgovaraće se i o ulozi ćirilice u poslovanju, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je ona korišćena u dizajnu, te o programiranju na ćirilici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. januar 2021 | 14:29

    Да ли ћете и ви омогућити ћирилично писање?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA