≫ 

Šta sve Facebook zna o vama? Saznajte kako da to proverite - korak po korak!

Teško da ćete ostati ravnodušni kada vidite koliko najveća društvena mreža temeljno prikuplja podatke i pamti apsolutno svaki korak korisnika...

  • 5
Facebook Foto: Unsplash.com

Ova činjenica neće iznenaditi apsolutno nikoga: društvena mreža koja živi od prodaje podataka o svojim korisnicima pažljivo prati njihove aktivnosti! Uprkos tome, prosečan korisnik koji nije pažljivo podesio šta deli sa Facebookom, teško da će ostati ravnodušan kada vidi koliko ovaj to temeljno čini i koliko pamti apsolutno svaki korak korisnika.

Srećom, strah od sudskih organa širom sveta primorao je nadležne da korisinicima maksimalno olakšaju pristup tim informacijama, pa ako ste zainteresovani da saznate šta sve Facebook zna o vama, procedura nije komplikovana...

Za početak, idite na naslovnu FB stranicu i kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu ekrana. U padajućem meniju, odaberite Settings & Privacy, pa zatim segment Settings.

U meniju sa leve strane ekrana odaberite treću stavku Your Facebook Information. Nekoliko opcija vam je sada na raspolaganju. Za sirove podatke dovoljno je konsultovati četvrtu stavku Activity Log, mada je pravo "meso" tik iznad, pod opcijom Download Your Information. Jedan klik na View pružiće uvid u sve kategorije po kojima Facebook raspoređuje vaše aktivnosti, a ima ih gomila. Svaki post, reakcija, lajk, lokacija, fotografija, audio zapis, rezultat pretrage... Sve je to uredno popisano, piše Svet kompjutera.

Internet gigant je omogućio korisnicima da taj sadržaj preuzmu. U sekciji Download Your Information može da se odredi da li želite materijal iz konkretnog vremenskog perioda ili kompletan dosije od samog početka korišćenja. Dostupan je i izbor između HTML ili JSON formata, kao i odabir kvaliteta medijskog sadržaja, što će uticati na veličinu same arhive. Nakon što ove parametre podesimo, preostaje samo jedan klik na plavi taster Create File.

Facebook će vas, nakon što sve zapakuje, obavestiti da je kopija spremna za preuzimanje. U zavisnosti od vaše "kilometraže" na društvenoj mreži, proces može da potraje, pa nemojte da se iznenadite ako vas posle desetak minuta sačeka fajl koji je "prešišao" jedan gigabajt. Kada se pakovanje završi dobićete notifikaciju. Tada je potrebno da svojom Facebook lozinkom potvrdite identitet i to je to! Na željenoj lokaciji čekaće vas ZIP arhiva u kojoj je hrpa foldera svih kategorija...

Kako ceo ovaj postupak izgleda - korak po korak, možete videti u galeriji iznad.

Video: Rajkov: Vaši lični podaci su najvrednija stvar koju imate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    22. januar 2021 | 10:49

    Fejsbuk tužibaba...kažu muževi...

  • Vuki

    22. januar 2021 | 21:07

    Tako je, zato što im ne verujem, trajno sam izbrisao nalog!!!

  • jelena

    22. januar 2021 | 16:13

    I ako znam sta rade, uvek se zgrozim kad bacim pogled na ovako nesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA