Google preti vladi ukidanjem pretrage

Vlada Australije je predložila zakon koji predstavlja neku vrstu globalnog testa načina na koji države mogu da pokušaju da regulišu velike tehnološke firme...

  • 0
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Google je zapretio da će ukloniti svoj pretraživač sa interneta u Australiji zbog pokušaja te zemlje da obaveže tog tehnološkog giganta da deli zaradu sa medijskim kućama na osnovu autorskih prava.

Australija planira da usvoji prvi zakon u svetu prema kome će Google, Facebook, a potencijalno i ostale tehnološke firme morati da plaćaju medijskim kompanijama za njihov informativni sadržaj.

Američke kompanije su se tome usprotivile i upozorile da će zbog tog zakona ukinuti neke od svojih usluga. Australijski premijer Skot Morison rekao je da poslanici neće ustuknuti pred "pretnjama", preneo je BBC.

Australija ne spada među najveća tržišta za Google, ali je predloženi zakon neka vrsta globalnog testa načina na koji vlade mogu da pokušaju da regulišu velike tehnološke firme.

Direktor Google-a u Australiji Mel Silva je rekla na saslušanju u Senatu da su ovakvi zakoni "nefunkcionalni".

- Ukoliko ova vrsta propisa postane zakon, nećemo imati izbora osim da prekinemo uslugu Google pretrage u Australiji - rekla je ona. Poslanici su se usprotivili i optužili Google za "ucenjivanje" i zastrašivanje Australije zbog pokušaja uvođenja ove reforme.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA