Novi opasni TikTok "izazov onesvešćivanja" odneo prve dečje žrtve: Ako vidite "Blackout", prijavite!

U sumanutom izazovu korisnici TikToka izazivaju jedni druge da guše sami sebe sve dok ne ostanu bez svesti

  • 14
Europe Tech Regulation Foto: Tanjug/AP

Brojni korisnici TikToka upozoreni su da ne učestvuju u opasnom izazovu koji se u poslednje vreme širi tom društvenom mrežom. Kao i mnogi prethodni TikTok izazovi, i ovaj navodi korisnike da izvode po život opasne zadatke koji mogu imati i fatalne posledice.

Takozvani "belkaut čelendž" (Blackout Challenge) već je odneo nekoliko žratava. Prvo je, prošle nedelje jedna 10-ogodišnja devojčica iz Palerma smrtno nastradala u takozvanoj "igri gušenja", stežući kaiš od bade mantila oko svoga vrata. Slična nesreća dogodila se u ponedeljak devetogodišnjem dečaku na Trinidadu.

Selfi, Smartfon, Telefon Foto: Pixabay

Iako to još uvek nije zvanično potvrđeno, beogradski mediji spekulišu i da je desetogodišnjak, koji je juče pronađen mrtav u stanu u Rakovici, takođe navodna žrtva Tik-tok izazova.

U ovom sumanutom izazovu korisnici TikToka izazivaju jedni druge da guše sami sebe sve dok ne ostanu bez svesti. Taj izazov postoji još od ranije i javljao se pod različitm imenima kao "Izazov onsvešćivanja" ("Passout Challenge"), "Igra davljenja" ("The Game of Choking") ili "Brzinsko sanjanje" ("Speed Dreaming"), a u poslednje vreme je postao prilično popularan na TikToku.

Čim se pojavio, medicinski stručnjaci su upozorili da takvo uskraćivanje vazduha samome sebi može da dovede do onesvešćivanja i oštećivanja mozga, kao i da može da dovede do smrtnog ishoda.

Na trend koji je u delu mlade populacije uzeo maha morao je da reaguje i sam TikTok, koji apeluje na korisnke da prestanu da ga izvode, kao i da ga šire po toj mreži i izazivaju druge.

TikTok, aplikacija, telefon Foto: Unsplash

TikTok je pozvao sve korisnike da prijave slučajeve "blekaut" izazova, bilo da ih samo vide ili da njih neko izazove, tako što će kliknuti na belu strelicu koja se nalazi sa desne strane videa, i potom kliknu na "Prijavi" ("Report").

Ovakvi slučajevi se prijavlju klikom na kategoriju "Samoubistvo, samopovređivanje ili opasno ponašanje" ("Suicide, Self-harm and Dangerous Acts").

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seep

    27. januar 2021 | 14:06

    Bolje bi bilo zabraniti tik tok bice malo frke i nikom nista a nasa deca zasticena

  • 27. januar 2021 | 14:04

    Ako već niko od odgovornih ne reaguje na ovu vrlo problematičnu platformu bar neka roditelji provere telefone svoje dece i izbrišu to s*anje od aplikacije. Sve čine da prvo privuču decu a onda kreće horor.

  • An.

    27. januar 2021 | 13:59

    Šokirana sam! Kako uopšte nekome može da padne na pamet takva ideja. Deca su tupava, ništa ne znaju. Roditelji usmeravajte decu, kontrolišite im telefone kat-kad, da ne bicdošlo do ovoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA