Hakeri iz Severne Koreje sve veštiji, zaradili dve milijarde dolara za samo par godina

Google veruje da su se hakeri koje podržava severnokorejska vlada predstavljali kao blogeri za kompjutersku bezbednost i koristili lažne naloge na društvenim mrežama

  • 0
Severna Koreja Foto: Pixabay

Američka kompanija Google saopštila je da veruje da su se hakeri, koje podržava severnokorejska vlada, predstavljali kao blogeri za kompjutersku bezbednost i koristili lažne naloge na društvenim mrežama, dok su pokušavali da ukradu informacije od istraživača na terenu.

Google nije precizirao koliko su hakeri bili uspešni niti koje informacije su mogle biti ugrožene, preneo je Rojters.

Stručnjaci navode da napadi odražavaju napore Severne Koreje da poboljša svoje sajber veštine i da bude u mogućnosti da prodre do široko korišćene računarske proizvode, poput Googleovog internet pretraživača Chrome i Microsoftovog operativnog sistema Windows 10.

Iako je Severna Koreja negirala da je umešana, tu državu povezuju sa velikim sajber napadima, uključujući kampanju iz 2013. godine koja je paralisala južnokorejske finansijske institucije, hakovanje kompanije Sony Pictures iz 2014. godine i napad mejlovima sa WannaCry ransomverom iz 2017. godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 2019. godine procenio da je Severna Koreja tokom nekoliko godina zaradila čak dve milijarde dolara nezakonitim sajber operacijama usmerenim na razmene kripto valuta i druge finansijske transakcije, stvarajući prihod kojem je teže ući u trag i nadoknađujući kapital izgubljen zbog sankcija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA