≫ 

Sve veća zabrinutost zbog "Blackout" izazova: Italija zabranila TikTok

Slučaj devojčice koja se ugušila stežući kaiš od bade mantila oko svog vrata kako bi odgovorila na "izazov", podigao je buru u italijanskoj i svetskoj javnosti

  • 9
TikTok, aplikacija, telefon

Foto: Unsplash

Italijanska Uprava za zaštitu podataka zabranila je TikTok, kao je posledicu prošlonedeljne smrti 10-ogodišnje devojčice iz Palerma, koja je smrtno nastradala u takozvanoj "igri gušenja". Nakon što je policija otvorila istragu o tom slučaju, Uprava je upotrebu popularne društvene mreže za deljenje kratkih video snimaka i njene aplikacije zabranila do 15. februara.

Slučaj devojčice, koja se ugušila stežući kaiš od bade mantila oko svog vrata kako bi odgovorila na "izazov" u posledne vreme prisutan na toj mreži, podigao je buru u italijanskoj i svetskoj javnosti.

Roditelji devojčice su potvrdili da je ona nastradala učestvujući u takozvanom "belkaut čelendžu" (Blackout Challenge), ali su rekli i da za tu vrstu izazova nisu znali dok im je druga ćerka rekla da je njena sestra učestvovala u toj u smrtonosnoj igri.

Nakon nesrećnog slučaja, sada je na komapniji ByteDance, vlasniku TikToka, da italijanskim vlastima dokaže da je u stanju da blokira korisnike koji ne potvrde svoje godine prilikom registracije, kako bi zabrana posle 15. februara mogla da bude ukinuta. Ta kompanija je policiji ponudila saradnju u istrazi aktuelnog slučaja.

Pravila TikToka nalažu da korisnici te platforme moraju da imaju najmanje 13 i više godina, da bi mogli da je koriste. A sve dosadašnje žrtve "igre gušenja" imale su oko 10 godina.

Europe Tech Regulation

Foto: Tanjug/AP

Ovo, inače, nije prvi put da se TikTok nađe pred optužbama da nije u stanju da na svojoj platformi zaštiti maloletnike. Iako je ta popularna platforma više puta isticala da je uvela kontrolu privatnosti za svoje najmlađe korisnike, organizacije za zaštitu dece i dalje tvrde da to nije dovoljno.

Među poslednjim uvedenim merama zaštite su mogućnost da roditelji kontrolišu postavke privatnosti svoje dece, kao i ograničenje ko sve može da vidi klipove koje postavljaju deca između 13 i 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seep

    28. januar 2021 | 14:56

    Z A B R A N I T I .

  • Sibin

    28. januar 2021 | 12:05

    Ukinuti aplikaciju i kraj!!!

  • Oldtajmer®

    28. januar 2021 | 11:18

    Da je pameti ovo je i kod nas trebalo odavno zabraniti. Nadam se da će roditelji posle ovog zadnjeg slučaja povesti više računa šta im deca prate na tim društvenim mrežama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA