≫ 

Kako su najpoznatiji sajtovi na internetu izgledali devedesetih? Saznajte u samo par klikova!

Svaki sajt koji korisnik želi da poseti pretvara se u svoju stariju verziju, uz pomoć proksi servera koji posreduje između veb pregledača i stranice

  • 0
internet pregledači Foto: Pixabay

Oni koji žale za jednostavnijim vremenima često su podložni nostalgiji, pa traže proizvode i programe koji će ih bar na kratko vratiti u bližu ili dalju prošlost. To važi i za internet iz devedesetih godina prošlog veka, kada su veb sajtovi više ličili na nešto što pripada hobistima nego multimilijarderskim kompanijama.

Besplatni proksi servis po imenu TheOldNet nudi jedno takvo iskustvo - povratak na same početke interneta. Svaka veb stranica koju korisnik želi da poseti pretvara se u svoju stariju verziju, a uz pomoć proksi servera koji posreduje između veb pregledača i stranice, piše Bleeping Computer.

Posetioci mogu da izaberu određenu godinu, u rasoponu od 1994. do 2010. godine, nakon čega se sve veb stranice prikazuju onako kako je internet izgledao u to vreme.

Izgled Yahoo internet pretraživača 1996. godine / Printscreen: Theoldnet.com

Server dobija arhivirane verzije sajtova od Archive.org, pa korisnici mogu da probaju prvi popularni pretraživač - Yahoo.com, i da se tako vrate u daleku 1996. godinu, pre nego što se pojavio Google. Mogu da provere i kako je npr. Apple.com sajt izgledao 1997. godine, a za ljubitelje video igara tu je sajt Electronic Arts-a iz istog perioda, prenosi PC Press.

Da bi mogli da se zabave uz pomoć TheOldNeta, zainteresovani moraju da konfigurišu svoje pregledače, što može da se učini preko podešavanja u okviru samog pregledača ili operativnog sistema. Chromium pregledači se, na primer, za ovu opciju otvaraju preko proksi podešavanja u okviru operativnog sistema.

Windows proxy podešavanja Proxy podešavanja za Windows 10 / Printscreen: Windows 10

Da bi se krenulo na put kroz internet istoriju u okviru Windows 10 operativnog sistema potrebno je da se klikne na Start meni, da se u polju za pretraživanje potraži proksi i potom odabere "Proxy Settings" opcija, zatim "Use a proxy server". Nakon toga se u polje za adrese unese adresa Theoldnet.com, a u port polje željena godina. Na kraju se klikne na Save i sve je spremno za stari internet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA