≫ 

10 razloga zbog kojih će novi Chrome promeniti način na koji koristimo internet

Poslednje ažuriranje najpopularnijeg internet pregledača donosi brojna unapređenja, smanjuje korišćenje podataka i olakšava obavljanje određenih operacija...

  • 1
Google Chrome Andoid Foto: Shutterstock

Google je prošle nedelje objavio veliki apdejt za svoj popularni internet pregledač, koji Chrome ažurira na verziju 90. Ažuriranje donosi brojna unapređenja, smanjuje korišćenje podataka i olakšava obavljanje određenih operacija.

Najveći novitet svakako je FLoC, novi Googleov sistem za praćenje aktivnosti korisnika i prikazivanje personalizovanih oglasa, koji je još uvek u fazi testiranja i još nije široko dostupan.

Predstavljamo vam 10 načina na koje će novi Chrome 90 promeniti način na koju svakodnevno koristimo internet.

1. HTTPS "po difoltu"

Bezbedniji i efikasniji HTTPS internet protokol sada je postao standardna automatska opcija, što znači da će svaki sajt otvoren u Chrome 90 pregledaču biti prikazan u svojoj HTTPS verziji. Ako neki sajt nema HTTPS verziju, Chrome 90 će je sam generisati.

2. Bolji video

Chrome 90 ima nove video kodeke koji omogućavaju bolju kompresiju videa, što omogućava video pozive boljeg kvaliteta, koji istovremeno koristi manje podataka. Tako je sada moguće obavljati kvalitetne video pozive i kada je brzina protok signala manja od 30kbps.

3. Proširena stvarnost i gejming

Unapređeni interfejs (WebXR Depth Sensing API) omogućava bolje merenje razdaljine između korisnika i uređaja na kome je Chrome pokrenut. To će korisnicima omogućiti mnogo precizniju korišćnje sistema proširene stvarnosti (AR) i unaprediti gejming iskustvo (npr. AR animacije će biti mnogo preciznije).

4. Brže učitavanje pri malim brzinama

Chrome 90 donosi novi Lite mod koji smanjuje efektivni bitrejt kada gledate video na mobilnim uređajima, što doprinosi bržem učitavanju videa pri malim brzinama interneta.

Chrome, Google Foto: Pixabay.com

5. Lakši aploud

Chrome 90 korisnicima omogućava da jednostavnim korišćenjem kopi / pejst prečica (Ctrl+C i Ctrl+V), umesto kliktanja na "Upload" taster, postave fajl koji žele neki sajt.

6. Sprečavanje "fišinga" 

Google je u novoj verziji Chrome-a omogućio sakrivanje celih adresa internet sajtova i prikazivanje samo njihovog imena (npr. umesto cele adrese https://www.telegraf.rs/hi-tech/internet/3327709-google-chrome-90-bezbednost, samo https://www.telegraf.rs/), što se u svakom trenutku može aktiviriati. Ovo je važno zbog sprečavanja "fišinga" (phishing), budući da se "fišing" sajtovi trude da imaju što sličniju adresu originalnim sajtovima, pa će tako korisnicima biti lakše da uoče pravi sajt.

7. Blokiranje "popapova" i notifikacija

U slučaju sajtova koje stalno "izbacuju" pop-up obaveštenja, Chrome 90 će pokazivati ikonicu zvona na kraju adresne linije kada ih blokira. Ukoliko korisnik želi da vidi obaveštenje, moraće da klikne na "zvonce".

Telefon, Chrome, Google Foto: PIxabay.com

8. Šta je FLoC?

Najveći novitet svakako je FLoC (Federated Learning of Cohorts), novi Googleov sistem za praćenje aktivnosti korisnika i prikazivanje personalizovanih oglasa, koji je još uvek u fazi testiranja i još nije široko dostupan. FLoC je kompleksan sistem koji funkcioniše tako što određuje koja "kohorta" najviše odgovara njihovim ličnim preferencijama i tako ih grupisati sa hiljadama drugih korisnika koji imaju slične internet navike. Google tvrdi da će to doprineti boljoj zaštiti privatnosti korisnika.

9. Više memorije, više baterije

Stara boljka korišćenja previše memorije kod Chrome-a 90 je značajno unapređena. Takođe Chrome 90 će "trošiti" manje baterije uređaja prilikom surfovanja internetom i gledanja videa.

10. Bolji i sa PDF-om

Chrome 90 je dobio bolju podršku za PDF XFA format i boju navigaciju kroz dokumente i pojedine stranice. Tu je i novi dvostrani način prikaza, kao i novi mod za prezentacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA