≫ 

Velika promena uskoro stiže na Gmail, Google tvrdi da ćemo ubuduće biti bezbedniji

Nakon što opcija bude aktivirana, svi korisnici će na svojim telefonima, prilikom prijavljivanja, dobiti podsetnik kako bi potvrdili da je njihova prijava legitimna

  • 1
Google, Gugl, pametni telefon, Adroid Foto: Unsplash

Kompanija Google najavljuje preduzimanje veoma ozbiljnih koraka sa ciljem jačanja bezbednosti naloga korisnika. Reč je o dvostepenoj proveri (autentifikaciji) koja će postati automatski aktivna.

Google je na svom korporativnom blogu objavio da će svi korisnici dobiti podsetnik o novoj meri zaštite, ako su njihovi nalozi "pravilno konfigurisani".

Nakon što opcija bude aktivirana, svi korisnici će na svojim telefonima, prilikom prijavljivanja, dobiti podsetnik kako bi potvrdili da je njihova prijava legitimna. Za svaku prijavu korisnici će moći da provere da li je poslednja prijava bila njihova ili se neko drugi logovao na njihov nalog.

A ukoliko standardna dvostepena provera ne bude dovoljna, korsnici će moći da upotrebe neki od fizičkih bezbednosnih ključeva kao što su poput YubiKey ili Google Titana, piše The Verge.

Google je, inače, još 2019. dodao opciju za Android uređaje, pomoću koje sam uređaj može da postane ključ za onlajn naloge, da bi potom istu bezbednosnu meru proširio i na iPhone.

Ovaj potez deo je šire inicijative Googlea, koji planira da u budućnosti potpuno ukine lozinke. Motiv za to je zabrinjavajuća statistika prema kojoj čak 66 odsto Amerikanaca "koristi istu lozinku za više različitih naloga, što te naloge čini dodatno ranjivim". Nema sumnje da je situacija slična i u ostalim delovima sveta...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. maj 2021 | 07:20

    Pa ovu "novu" opciju ja vec koristim dugovremena.... to se zove 2 step verification..... Ulogujem se preko kompjutera na gmail.com i na mobilnom telefonu potvrdim da sam ja i ono mi se uloguje na kompjuteru u gmail.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA