≫ 

Amerika razmatra mogućnost vojnog odgovora na hakerske napade: Bombama na servere?

Američka administracija razmatra više različitih mogućnosti odgovorila na napade sve učestalije napade hakera

  • 14
Avion F16, F-16 Pixabay

Američki stručnjaci za internet bezbednost već duže vreme upozoravaju na opasnost od ransomvera (ransomware - ucenjivački virusi), a koliko su takvi hakerski napadi opasni pokazuju nedavni udari na zdravstvene institucije zbog kojih je jedna žena u Nemačkoj umrla, kao i dva napada naftovod u SAD.

Zbog takve situacije, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra više različitih mogućnosti odgovorila na te napade. Jedna od njih uključuje čak i - vojni odgovor!

Da odgovor pravim oružjem na napade u virtualnom svetu nije isključen, vidi se i iz komentaru američke sekretarke za trgovinu Đine Raimondo, koja je na o vojnoj akciji kao odgovoru na ransomver napade odgovorila da se "razmatraju sve opcije". Prethodno je direktor FBI-a Kristorer Rej sajber napade uporedio sa terorističkim pretnjama od pre 11. septembra.

Komentari visokih američkih zvaničnika ukazuju na to da su i oni postali svesni hakerskih pretnji i potencijalnih opasnosti, pogotovo u slučaju napada na osetljivu infrastrukturu. To bi trebalo da bude i tema razgovora Bajdena i Putina ovog meseca u Ženevi.

Stručnjaci za sajber bezbednost, sa kojima su razgovarali novinari britanskog Guardiana, smatraju da će Bajden Putinu preneti "jasnu poruku" da bi, ukoliko se situacija ne promeni, sledeći korak mogla da bude biti destabilizacija servera sa kojih sajber napadi dolaze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poznat scenario

    7. jun 2021 | 17:52

    Sada će izmisliti da ih neko napada da bi bombardovali nekoga nedužnog, jer oni samo to znaju. Tako su sami sručili bliznakinje kao povod da napadnu Irak

  • CCC

    7. jun 2021 | 22:29

    Pa ko su Amerikanci??????????Svo smece koje je zivjelo u Evropi naselilo Ameriku.

  • Перагеније

    7. jun 2021 | 19:57

    Хехе, плаше мечку решетом. Да смеју да нападну, одавно би то урадили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA