≫ 

Novi Facebookov softver bez problema "provaljuje" dipfejk manipulacije fotkama i videom

Manipulacije fotografijama i videom sve su prisutnije na društvenim mrežama, pa je Facebook razvio alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji otkriva njihovo poreklo

  • 0
Putin Dipfejk Printscreen: YouTube/Bloomberg

Fotografije, video i audio snimci nastali izmenama uz upotrebu veštačke inteligencije (AI) koja im obezbeđuje visoki nivo realizma i često zbunjuje i obmanjuje ljude poznati su kao dipfejk (engl. deepfake).

Taj vid manupulacije sve je prisutniji na društvenim mrežama, zbog čega su u Facebooku razvili softver koji, ne samo da može da detektuje dipfejk fajlove, već i da utvrdi njihovo poreklo.

Si Jin i Tal Hasner, Facebookovi stručnjaci za AI koju su na softveru radili zajedno sa stručnjacima sa Univerziteta u Mičigenu, kažu da je njihov softver u stanju da vrati dipfejk fajlove u prvobitno stanje. On je zasnovan na principu reverzibilnog inženjeringa i sposoban je da detektuje lice na fotografiji ili video snimku, i da zatim utvrdi kako su i gde su nastali.

Facebook Deepfake Foto: Facebook

Kreiranje dipfejka nastaje promenom tzv. "digitalnog otiska prsta" fajla, što ipak ne može biti izvedeno poptuno savršeno. A upravo te nesavršenosti su ono za čime novi Facebookov softver traga. Stučnjaci ističu da će softver omogućiti bolje i preciznije uočavanje dipfejk fajlova.

"Otisci prsta" služe da bi se identifikovala digitalna kamera koja je snimila fotografiju. To su šabloni, jednstveni za svaku fotogafiju, na osnovu kojih se može identifikovati generativni model na osnovu koga fotografija nastala.

Video: Svi noviteti koje nam Facebook sprema za ovu godinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA