≫ 

I zvanično predstavljen Windows 11: "Najsigurniji ikada"

Skoro šest godina posle prethodnika sa brojem 10, stigao je novi operativni sistem

  • 0
Windows 11

Printscreen: Twitter/@tomwarren

Kompanija Microsoft predstavila je danas novi operativni sistem Windows 11. Stigao je skoro šest godina posle prethodnika, Windows 10, koji je najkorišćeniji operativni sistem na svetu, sa više od 1,3 milijardi aparata koji ga koriste. 

Windows, koji predstavlja više od 10 odsto prihoda Microsofta, postao je kritičan kada su tokom pandemije ljudi počeli da rade od kuće, za predavanja, kancelarijski posao i igrice. Prihod je rastao, pa Microsoft želi da iskoristi i dalje rastuće potrebe tržišta novi operativnim sistemom.

Panos Panaj, direktor prodaje u Majkrosoftu, opisao je novi operativni sistem kao "Windows koji vas dovodi bliže stvarima koje volite". On je naveo da mu je zvanično ime Windows 11.  Korisnici će moći da ga testiraju od sledeće nedelje.

- Danas je velika prekretnica u istoriji Windowsa - rekla je Satja Nadela, izvršni direktor Majkrosofta. - To je početak nove generacije.

Predstavljene su nove teme i novi start meni, koji je sada u centru taskbara, gde će biti i Windows Widgets aplikacija. Tu je i novi Microsoft store, koji, koji kao što je najavljeno, ima zaobljene ivice. Panaj je saopštio i da je daleko bolje osvetljenje. Što se tiče pretraživača, koji nisu Microsoft Edge, svi će biti znatno brži, prenosi B92.

Ažuriranja će biti takođe brža i za 40% manja, a Panaj kaže da je ovo "najsigurniji Windows ikada". Što se tiče pretraživača, ne morate više da se mučite sa otvaranjem velikog broja tabova odjednom. Sada postoje vertikalni tabovi, koji će se prikazivati ispod na taskbaru.

Nove opcije su u ćaskanju i video pozivima.

Što se tiče Windowsa 11 na tabletima, tu je tastatura koja "lebdi" i ne smeta vam u pregledu celog teksta, a tu su i glasovne komande, kojima možete da upravljate tekstom. A ono što je još zvanično je da je Microsoft Teams ugrađen u novi operativni sistem.

Xbox i Windows 11 povezaće se preko Xbox aplikacije i direktno ćete sa Store-a moći da skidate i kupujete igre. Xbox, Bethesda, EA i još nekoliko drugih imaće svoj meni na Store-u. Predstavljen je i novi Microsoft Store i na njemu ćemo imati i android aplikacije.

Video: Naučite kako radi Windows Virtual Desktop

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA