≫ 

Maskov svemirski internet, vredan milijarde dolara, uskoro stiže i u najzabačenije delove planete

Starlink već ima oko 70.000 aktivnih korisnika, a Maskove ambicije su da ih u narednih godinu dana bude bar pola miliona...

  • 0
Bezos, Mask, Zakerberg

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Usluga širokopojasnog satelitskog interneta sistema Starlink, koja bi i najzabačenijim delovima sveta, osim na polovima, trebalo da donese internet signal, biće dostupna već od avgusta ove godine.

Kompanija SpaceX Ilona Maska do sada je lansirala više od 1.700 satelita Starlink sistama, koga je sam Mask, na Mobile World Congressu koji se održava u Barseloni, okarakterisao kao "nešto između 5G mreže i širokopojasnog interneta".

Glavna odlika Starlinka je činjenica da se njegovi sateliti nalaze na manjim visinama od klasičnih telekomunikacionih satelita, što im omogućava brži prenos podataka i manju latenciju, koja bi u budućnosti trebalo da bude manja od 20 milisekundi.

Space X Starlink

Printscreen: YouTube/Real Engineering

Ovaj satelitski internet trenutno ima propusnu moć od oko 30 terabajta u sekundi. U SAD već ima oko 70.000 aktivnih korisnika, koji za korišćenje te usluge plaćaju oko 500 dolara. Maskove ambicije su da u narednih godinu dana Starlink dobije bar pola miliona korisnika.

Kada je o ceni usluge u ostalim delovima sveta reč, ona će bar u početku biti slična kao u Americi. Cilj Starlinka je da ona u narednim godinama bude smanjena na 250 dolara, kako usluga mogla da bude što dostupnija korisnicima širom sveta.

Očekuje se i da će Starlink privući i komercijalne korisnike, kao što su telekomunikacioni operateri koji imaju problema da signalom pokriju slabo naseljena mesta.

 

Ilon Mask se nada da će ukupan broj Starlink satelita do 2026. godine dostići 12.000 i kaže da će iznos uloženog novca u ceo projekat biti između 5 i 10 milijardi dolara, pre nego što projekt postane profitabilan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA